x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arctica în atenția NATO. Acuză o competiţie strategică crescândă din partea Rusiei și a Chinei

Arctica în atenția NATO. Acuză o competiţie strategică crescândă din partea Rusiei și a Chinei

25 Mar 2022   •   17:35
Arctica în atenția NATO. Acuză o competiţie strategică crescândă din partea Rusiei și a Chinei

NATO se orientează și spre Arctica spunând că există o ''competiţie strategică crescândă'' pentru acest teritoriu din partea Rusiei și a Chinei. Alianța precizează că nu vrea să permită un ''vid de securitate'', potrivit declarațiilor secretarului general Jens Stoltenbereg, scrie AFP,

''Nu ne putem permite un vid de securitate în Marele Nord. Aceasta ar putea alimenta ambiţiile ruse, ar expune NATO şi ar spori riscul unor neînţelegeri'', a declarat Stoltenberg în timpul unei vizite la baza Bardufoss, din nordul Norvegiei, unde se desfăpoară exerciţii militare.

El spune că activitățile militare ale Rusiei în regiunea arctică s-au intensificat în ultimii ani, modernizându-și bazele vechi și construind altele noi. 

Totodată, în peninsula rusă Kola se află Flota Nordică, alcătuită din arme nucleare și instalații militare. 

''Observăm de asemenea un interes în creştere al Chinei faţă de această regiune'', a spus oficialul NATO, care a apreciat că și Beijingul vrea să fie prezent în Arctica. 

''Pentru toate aceste motive, Marele Nord este o regiune de importanţă esenţială pentru toţi aliaţii. Iată de ce NATO şi-a sporit prezenţa militară în nord'', a explicat Stoltenbereg. 

NATO întreprinde în Norvegia exerciții Cold Response 2022 din 14 martie. Participă 30.000 de soldați din 25 de țări, plus Suedia și Finlanda. Acestea au drept scop testarea capacității Norvegiei de a primi întăriri în cazul unei agresiuni externe. Exercițiile maritime au loc o dată la 2 ani. 

Rusia a refuzat să trimită observatori la anternamente.

''Noi regretăm că Rusia nu ne invită niciodată să participăm la observarea şi inspectarea obligatorie a exerciţiior ei'', spus Jens Stoltenberg.

 

×
Subiecte în articol: arctică nato Rusia China