x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arde Coranul, se inflamează Afganistanul

Arde Coranul, se inflamează Afganistanul

de Marina Constantinoiu    |    23 Feb 2012   •   21:00
Arde Coranul, se inflamează Afganistanul

Presedintele american Barack Obama a fost nevoit sa ceara scuze, joi, 'po­porului afgan' pentru un incident care a inflamat Kabulul: arderea unor exemplare din cartea sfanta a religiei is­la­mice, Coranul, la o baza militara americana din Afganistan, la Bagram. Fapta s-a comis la ordinul unui ofiter ame­rican, iar urmarea a fost ca trei zile la rand au avut loc re­volte in cursul carora doi soldati ame­ricani au fost ucisi de un militar afgan, iar alti 12 manifestanti si-au pierdut si ei viata. Biroul de presa al presedintelui af­gan, Hamid Karzai, s-a simtit dator sa calmeze spiritele, difuzand un co­municat in care vorbeste despre 'o eroare', opera unui 'ofiter american', care, 'din ignoranta', a ordonat in­cinerarea cartii sacre a Islamului. 'Va prezint, precum si poporului afgan, scuzele cele mai sincere', i-a scris Obama omologului sau afgan Hamid Karzai, invocand, la randul sau, 'o eroare comisa prin inadver­ten­ta'. 'Vinovatul va trebui sa dea so­co­teala', a adaugat Obama.

Numai ca scrisorile si explicatiile neverosimile n-au reusit sa calmeze spiritele, noi revolte producandu-se in mai multe provincii, unde mii de persoane au iesit sa scandeze 'Moarte Americii'.

Talibanii au cerut, intr-un comunicat, uciderea militarilor straini aflati in Afganistan: 'Pentru a apara Cartea sfanta, trebuie sa atacati cu mult curaj bazele militare ale invadatorilor, convoaiele lor militare, sa-i ucideti, sa-i capturati, sa-i bateti si sa le dati o lectie atat de aspra, incat sa nu mai indrazneasca niciodata sa insulte sfantul Coran'. 'Cum protejarea vie­ti­lor si bunurilor musulmanilor este datoria tuturor musulmanilor, protestatarii trebuie sa vizeze fortele invadatorilor si instalatiile lor, nu bunurile poporului', se mai arata in comunicatul talibanilor afgani.

In noaptea de luni spre marti, mai multe exemplare din Coran si 'alte materiale religioase' au fost trimise spre incinerare, niste angajati locali descoperindu-le. Profanarile cartii sfinte a Islamului sau actele considerate blasfemiatorii de catre musulmani, comise de militari straini, se petrec periodic in Afganistan, declansand, in general, manifestatii violente.

×
Subiecte în articol: externe