x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arestati in Romania - Scapati basma curata

Arestati in Romania - Scapati basma curata

16 Dec 2005   •   00:00
Arestati in Romania  -  Scapati basma curata

Ieri, Parchetul General din Israel a renuntat la acuzatiile de suspiciune de terorism impotriva a doi cetateni arabi israelieni care au studiat in Romania.

DENTISTI "MIORITICI". Nazmi Hussein (foto stanga) (35 de ani), din Nazaret, si Abdel Salam Zidan (foto dreapta) (36 de ani), din nordul Galileii, nu sunt doi necunoscuti. Numele lor a fost vehiculat recent in presa romana. Jurnalul National a publicat un articol cu titlul "Teroristi recrutati in Romania". Potrivit articolului, Nazmi si Abdel, care au studiat Stomatologia in Romania in anii ‘90, ar fi fost racolati de miscarea palestiniana Hamas atunci cand se aflau pe teritoriul Romaniei. Potrivit presei locale, cei doi au mentinut contactele cu miscarea palestiniana pana in 2003, timp in care dentistii au ajutat la recrutarea unor arabi israelieni, la achizitionarea de ingrasaminte artificiale care urmau sa fie utilizate pentru fabricarea de explozibili, la transferul de fonduri din strainatate in Israel si la identificarea unor tinte teroriste.

S-AU INTELES. La 24 octombrie, cei doi stomatologi au fost inculpati de un tribunal din orasul israelian Haifa. Dupa aproape doua luni, cotidianul Ha’aretz scria ca avocatii si procurorii au cazut la o intelegere. Conform intelegerii, Nazmi si Abdel vor pleda vinovat la acuzatiile de intrare in contact cu un agent inamic. Celelalte acuzatii, mai grave, inclusiv sprijinirea unei organizatii teroriste, vor fi anulate. Cei doi vor fi condamnati la 42 de luni de inchisoare, pedeapsa care include si timpul petrecut deja de acuzati dupa gratii.

La inculparea lor, in octombrie, ziarul Ha’aretz scria ca Serviciile secrete israeliene au fost contrariate ca cei doi suspecti de terorism nu erau "elemente marginale ale societatii", ci intelectuali, "oameni cu studii superioare si o meserie care le asigura un trai linistit, ceea ce inseamna ca optiunea lor nu este una manata de interese financiare, ci de unele ideologice. In plus, sustin surse israeliene, cei doi erau bine organizati si au desfasurat activitati in cadrul Hamas timp de peste 10 ani, fara ca nimeni sa le fi dat de urma.

×
Subiecte în articol: externe