x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Argentina revendică suveranitatea insulelor Malvine

Argentina revendică suveranitatea insulelor Malvine

04 Oct 2009   •   00:00

Preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner, a revendicat ieri suveranitatea ţării sale asupra insulelor Malvine. Anunţul făcut de seful statului s-a produs în faţa familiilor soldaţilor ucişi în timpul războiului împotriva Marii Britanii (1982), care apoi au mers în arhipelag pentru a inaugura un cenotaf, informează AFP.



Familiile s-au dus la cimitirul unde sunt înmormântaţi 230 militari argentinieni care au murit în războiul din 1982. Familiile au inaugurat un cenotaf în memoria soldaţilor ucişi. "Într-o zi a acestui secol, un preşedinte argentinian se va duce în Malvine pentru a omagia morţii, în numele drepturilor legitime pe care le avem asupra acestor insule, în numele dreptului comunităţii internaţionale, pentru că britanicii trebuie să înţeleagă faptul că nu mai pot exista colonii în plin secol XXI", a spus ea pe aeroportul Rio Gallegos. Delegaţia de 170 de pasageri a sosit la 09.30 ora locală pe aeroportul Mount Pleasant, după 65 minute de zbor.

Preşedintele Comisiei familiilor, Hector Cisneros, a mulţumit guvernelor argentinian şi britanic pentru că au permis acest omagiu. Un al doilea grup de 200 de rude ale militarilor ucişi se va duce săptămâna viitoare în arhipelag. Aceste "deplasări umanitare" constituie rezultatul unui acord între Kirchner şi premierul britanic Gordon Brown, încheiat în martie în Chile. Argentina încerca de ani de zile să obţină această autorizaţie, pentru ca familiile să poată asista la inaugurarea monumentului construit în 2004 în cimitirul din Darwin.

În total, 649 militari argentinieni şi 255 britanici au murit în cele 74 zile de lupte, declanşate de regimul militar argentinian de atunci. Tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani, recrutaţi în cadrul serviciului militar obligatoriu şi originari din cele mai sărace zone, au fost trimişi în Malvine pentru a lupta în condiţiile unor temperaturi extreme şi fără instrucţie militară solidă. Arhipelagul, aflat la 500 kilometri de coastele Argentinei, este format din două insule, West Falkland (Soledad) şi East Falkland (Gran Malvina), şi sute de insuliţe. El a fost cucerit de Marea Britanie în 1833.

×
Subiecte în articol: externe