x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arhive secrete: Richard Nixon a discutat cu Emilio Medici despre înlăturarea lui Castro şi Allende

Arhive secrete: Richard Nixon a discutat cu Emilio Medici despre înlăturarea lui Castro şi Allende

17 Aug 2009   •   00:00

Preşedintele american Richard Nixon şi omologul său brazilian Emilio Medici au discutat despre o intervenţie coordonată în Chile şi Cuba cu doi ani înainte de lovitura de stat în urma căreia a fost înlăturat liderul socialist Salvador Allende, potrivit unui document declasificat recent, relatează AP.



Documentul cu marca top secret din 9 decembrie 1971 relatează despre o întâlnire de la Casa Albă în cadrul căreia preşedintele Richard Nixon şi omologul său brazilian Emilio Medici şi-au exprimat dorinţa de a alimenta răsturnarea guvernelor de stânga şi în special cele ale lui Salvador Allende şi Fidel Castro. Declasificat în luna iulie, documentul face parte dintr-o culegere oficială a Departamentului de Stat intitulată "Relaţiile externe ale Statelor Unite". Grupul privat Arhiva Securităţii Naţionale a postat documentul pe site-ul său duminică.

Culegerea de documente din timpul administraţiei Nixon arată că oficialii americani au dorit să-l împiedice pe Allende să preia puterea în 1970, după ce guvernul de la Washington a subliniat în mod public importanţa alegerilor democratice din această ţară. Lovitura de stat din Chile condusă de gen. Augusto Pinochet, despre care s-a spus că a fost susţinută de CIA, a dus la răsturnarea guvernului lui Salvador Allende la 11 septembrie 1973.

Preşedinţia lui Emilio Medici în Brazilia a fost una susţinută de un regim militar, care a cenzurat mass-media, a utilizat tortura şi a reprimat cu duritate mişcările de gherilă. "Aceste lucruri ar trebui discutate în cel mai mare secret. Dar trebuie să încercăm să prevenim apariţia unor noi Allende şi Castro şi, unde este posibil, să inversăm aceste tendinţe", a spus Nixon în timpul întâlnirii din 1971 din Biroul Oval. Medici a replicat că este fericit să constate că poziţiile braziliană şi americană sunt atât de apropiate.

Richard Nixon l-a întrebat pe preşedintele Braziliei dacă crede că forţele armate chiliene sunt capabile să-l înlăture de la putere pe Salvador Allende, iar acesta a răspuns pozitiv. Emilio Medici a adăugat că Brazilia are schimburi de ofiţeri cu chilienii, precizând că ţara sa "depune eforturi în acest sens". În relatarea scrisă a conversaţiei se mai precizează că oficialii americani au indicat că "dacă brazilienii sunt de părere că este ceva cu care putem fi de ajutor în zonă, el (Richard Nixon - n.r.) ar dori ca preşedintele Medici să-i aducă la cunoştinţă".

Potrivit documentului, Nixon i-ar fi explicat lui Medici că dacă este nevoie de bani sau de alt ajutor discret "am putea să obţinem acest lucru". În ceea ce-l priveşte pe Fidel Castro, Medici a declarat că numeroşii cubanezi refugiaţi în SUA pretind că pot răsturna regimul comunist de la Havana, interesându-se dacă "trebuie să-i ajutăm sau nu". "Trebuie să-i ajutăm, atâta timp cât nu-i împingem să facă ceva ce nu putem susţine până la capăt şi doar cu condiţia ca mâna noastră să nu se vadă", a replicat Richard Nixon, conform documentului.

×
Subiecte în articol: externe