x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata din Bangladesh a refuzat să reprime protestul, pecetluind soarta premierului Hasina

Armata din Bangladesh a refuzat să reprime protestul, pecetluind soarta premierului Hasina

de Redacția Jurnalul    |    07 Aug 2024   •   19:30
Armata din Bangladesh a refuzat să reprime protestul, pecetluind soarta premierului Hasina
Sursa foto: Hepta

Cu o noapte înainte ca premierul Sheikh Hasina să fugă brusc din Bangladesh pe fondul protestelor mortale, șeful armatei a avut o întâlnire cu generalii săi și a decis că trupele nu vor deschide focul asupra civililor pentru a impune o interdicție, au declarat, exclusiv pentru Reuters, doi ofițeri.

Generalul Waker-Uz-Zaman a contactat apoi biroul lui Hasina, transmițându-i prim-ministrului că soldații săi nu vor putea pune în aplicare măsurile de izolare solicitate de aceasta, potrivit unui oficial indian informat cu privire la acest subiect.

Mesajul a fost clar, a spus oficialul: Hasina nu mai avea sprijinul armatei.

Detaliile privind întâlnirea online dintre șefii armatei și mesajul transmis Hasinei că a pierdut sprijinul acestora nu au fost raportate anterior.

Ele ajută la explicarea modului în care cei 15 ani de guvernare ai Hasinei, în timpul cărora a tolerat puține disensiuni, s-au încheiat atât de haotic și brusc luni, când aceasta a fugit din Bangladesh în India.

Interdicția la nivel național a fost impusă după ce cel puțin 91 de persoane au fost ucise și sute au fost rănite în confruntările de duminică din întreaga țară, ziua când au murit cei mai mulți oameni de la începutul protestelor studențești împotriva Hasinei, în iulie.

Purtătorul de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Sami Ud Dowla Chowdhury, a confirmat discuțiile de duminică seara, pe care le-a descris ca fiind o întâlnire obișnuită pentru a lua informații actualizate după orice tulburare. Acesta nu a oferit detalii atunci când i s-au adresat întrebări suplimentare cu privire la luarea deciziilor în cadrul reuniunii respective.

Hasina nu a putut fi contactată, iar fiul și consilierul ei, Sajeeb Wazed, nu a răspuns solicitărilor repetate de comentarii.

Reuters a vorbit cu zece persoane familiarizate cu evenimentele din ultima săptămână, inclusiv patru ofițeri ai armatei și alte două surse informate din Bangladesh, pentru a reconstitui ultimele 48 de ore ale „domniei lui Hasina”. Multe dintre acestea au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza caracterului sensibil al problemei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bangladesh sheikh hasina protest