x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinarea lui Hariri - Cheia mortii, la fostii din servicii

Asasinarea lui Hariri - Cheia mortii, la fostii din servicii

de Marina Constantinoiu    |    31 Aug 2005   •   00:00
Asasinarea lui Hariri - Cheia mortii, la fostii din servicii

Surpriza pentru Comisia de ancheta internationala in cazul asasinarii fostului premier libanez Rafic Hariri! Justitia libaneza a raspuns cererii de a-i deferi acesteia pe cei banuiti de implicare in acest asasinat, relateaza AFP. Este vorba despre trei fosti sefi ai serviciilor de securitate, prezentati in stare de arest: generalul Jamil el-Sayed, de la Siguranta Generala, generalul Raymond Azar, de la Serviciul de Informatii al Armatei si de la Securitatea interna, generalul Ali al-Hage.

Un al patrulea, seful Garzii Prezidentiale, generalul Moustapha Hamdane, si el vizat de un mandat de arestare, s-a prezentat de bunavoie la sediul Comisiei de ancheta.

Comisia a semnat cu autoritatile libaneze un memorandum care stipuleaza ca poate cere Justitiei emiterea de mandate de arestare pe numele persoanelor care ar fi implicate in asasinarea lui Hariri.

AUDIERI IN LANT. Pana acum, comisia a anchetat 240 de persoane, in calitate de martori. Generalul Hamdane, numit in 1998 in fruntea Garzii Prezidentiale de catre actualul sef al statului, Emile Lahoud, a mai fost audiat, in calitate de "suspect", de catre aceeasi comisie. El a refuzat totusi sa demisioneze din post dupa interogatoriu. In afara lui Hamdane, fostul ministru si deputat Nasser Qandil, un apropiat al Siriei, face si el obiectul unui mandat de arestare. Desi se afla in strainatate, serviciile de securitate i-au facut o perchezitie la domiciliu.

In paralel, membri ai comisiei s-au deplasat la Geneva, unde au intalnit ofiteri de informatii sirieni, care se aflau la post la Beirut, in momentul atentatului, la 14 februarie anul acesta. Magistratul care conduce comisia a avut intrevederi si cu premierul Fouad Siniora si-l va intalni si pe ministrul Justitiei, Charles Rizk, cu dorinta de a face lumina in acest dosar, in care forte prosiriene sunt banuite de implicare.

Siria a afirmat ca este gata sa continue cooperarea cu aceasta Comisie de ancheta. (Marina Constantinoiu)
×
Subiecte în articol: externe