x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asma al-Assad, încă un "dictator" pe lista de sancţiuni a UE

Asma al-Assad, încă un "dictator" pe lista de sancţiuni a UE

de Sînziana Stancu    |    20 Mar 2012   •   20:18
Asma al-Assad, încă un "dictator" pe lista de sancţiuni a UE

Sotia presedintelui Bashar al-Assad, Asma, si alti membri ai "clanului" de la Damasc sunt vizati oficial de sanctiunile UE impotriva Siriei

Asma al-Assad, considerata pana zilele trecute, cand WikiLeaks a dezvaluit contrariul, publicand corespondenta electronica secreta a sotilor Assad, ca fiind sotia-victima a unui dictator sangeros, care isi ucide populatia fara mila, de la copii in fasa si pana la opozantii regimului de la Damasc, va intra saptamana aceasta pe lista UE de sanctiuni impotriva Siriei. Dezvaluirea a fost facuta de un diplomat european, care a dorit sa isi pastreze anonimatul si care a adaugat ca aceste masuri erau "planuite mai demult".
Mai multe oficialitati ale regimului de la Damasc, precum si alti membri ai "clanului" prezidential sirian sunt deja vizati de sanctiuni. Au interdictie de a calatori in tarile UE, iar bunurile lor din strainatate au fost inghetate. "Aceste masuri sunt legale si trebuie sa ne asiguram ca totul este corect", a mai spus diplomatul european, precizand ca masura nu se va aplica mai devreme de vineri, cand se vor reuni la Bruxellles ministrii de Externe ai UE.

In ceea ce o priveste pe Asma, care a trait 25 de ani, impreuna cu parintii sai, in Marea Britanie, unde si-a facut si studiile universitare, specializandu-se in domeniul financiar-bancar, ea mai are pasaport britanic si nu se stie exact daca ar fi renuntat la cetatenia britanica intre timp. Astfel, ea poate calatori in continuare in Marea Britanie, insa cu riscul arestarii pentru incalcarea sanctiunilor anterioare, in calitate de cetatean UE.
In varsta de 36 de ani, crescuta in Acton, in vestul Londrei, Asma a fost considerata ca fiind o influenta cosmopolita, liberala asupra sotului sau, Bashar. Sirienilor le placea foarte mult, iar ea parea tot mai angajata in emanciparea societatii siriene, inclusiv a femeilor. Dar seria de e-mail-uri obtinute de la opozantii sirieni fugiti din tara si publicate in exclusivitate, incepand de la sfarsitul saptamanii trecute, de cotidianul britanic The Guardian, dezvaluie exact contrariul.

Din cele peste 3.000 de e-mail-uri secrete ale sotilor Assad, publicate de WikiLeaks, s-a aflat ca Asma nu este nici pe departe "victima" sotului sau, langa care este obligata sa ramana, ci, din contra, ca ea il sustine pe deplin in toate hotararile si actiunile pe care le ia impotriva propriului popor. Mai mult, intr-unul dintre e-mail-urile secrete pe care Asma le schimba cu sotul sau si cu prietenii lor cei mai apropiati se lauda ca ea este "adevaratul dictator" in familia prezidentiala siriana. "Asa, doar ca sa se stie – eu sunt ADEVARATUL dictator, iar el nu are nici o sansa", ii scria ea unui prieten intr-un e-mail trimis la data de 14 decembrie. Folosind cuvantul "dictator", ea a aratat astfel ca stia cum era perceput Bashar de altii.

Majoritatea celor peste 3.000 de corespondente electronice secrete ale sotilor Assad arata ca Asma nu era straina de nici o miscare a sotului sau si ca intre ei exista o complicitate perfecta si sentimente de atasament puternic. Cel mai recent e-mail care demonstreaza acest lucru dateaza din 28 decembrie. "Daca suntem puternici impreuna, vom reusi sa depasim toate acestea impreuna ... Te iubesc!", ii scria Asma lui Bashar.

×
Subiecte în articol: externe