x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Astăzi, proteste de amploare la Chişinău. Voronin îi ameninţă pe cei care vor să iasă în stradă

Astăzi, proteste de amploare la Chişinău. Voronin îi ameninţă pe cei care vor să iasă în stradă

10 Apr 2009   •   00:00
Astăzi, proteste de amploare la Chişinău. Voronin îi ameninţă pe cei care vor să iasă în stradă
Sursa foto: /AFP

Două noi mitinguri sunt programate pentru astăzi, la ora 10.00, la Chişinău. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a aprobat organizarea a două mitinguri de protest, unul în centrul oraşului şi altul în faţa companiei naţionale Teleradio Moldova, scrie Antena3.ro.

Chirtoacă a precizat într-o conferinţă de presă, că mişcarea "Acţiunea Europeană" a cerut aprobare pentru începerea acţiunii de protest în faţa sediului societăţii de radio şi televiziune. Protestatarii vor solicita invalidarea rezultatelor alegerilor parlamentare de duminică. În ultimele zile au circulat pe internet apeluri la manifestaţii de amploare pentru ziua de vineri.

Într-un comunicat postat de site-ul ministerului afacerilor interne din Republica Moldova basarabenii sunt avertizaţi asupra pericolelor la care se expun dacă participă sau încurajează protestele din Chişinău.
"Datorită unor provocări cu caracter extremist, manifestaţiile menţionate au degenerat în acţiuni agresive (...) Necătând la restricţiile prevăzute de legislaţia cu privire la aplicarea mijloacelor speciale şi a armelor de foc în privinţa copiilor, femeilor şi persoanelor de vârstă înaintată, circumstanţele menţionate prezintă excepţia de la aceste norme, poliţia fiind în drept să aplice arma de foc şi mijloace speciale pentru restabilirea ordinii şi securităţii publice", se arată în comunicat.
Mai mult, profesorii şi părinţi sunt avertizaţi că vor suporta consecinţe dacă vor permite elevilor şi studenţilor să participe la protestele împotriva regimului Voronin. Avertismente a lansat şi Vladimir Voronin, care s-a adresat direct profesorilor. Folosind un limbaj foarte dur, el i-a acuzat practic pe profesori pentru faptul că studenţii au fost scoşi în stradă. "Patrioţi fără ochi, fără urechi şi fără minţi educă aceste instituţii de învăţământ ale noastre. Orice nebun poate să-i scoată în stradă".

În acelaşi timp, potrivit unor surse, premierul moldovean Zinaida Greceanîi i-a avertizat pe părinţi să nu îşi lase copiii la mitingurile de astăzi, pentru că nu vor putea fi evitate jertfele umane. (V.A.)

 

×
Subiecte în articol: externe