x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Astralia vrea REFERENDUM privind CĂSĂTORIILE GAY, după modelul irlandez

Astralia vrea REFERENDUM privind CĂSĂTORIILE GAY, după modelul irlandez

24 Mai 2015   •   12:11
Astralia vrea REFERENDUM privind CĂSĂTORIILE GAY, după modelul irlandez

Australia nu va urma exemplul Irlandei în ceea ce priveşte organizarea unui referendum privind căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, a declarat duminică premierul conservator australian Tony Abbott, care a adăugat că Parlamentul este cel care trebuie să se pronunţe pe o astfel de temă, informează AFP.

Irlanda a devenit sâmbătă a 19-a ţară din lume şi a 14-a din Europa care legalizează căsătoriile gay, şi prima ţară care a făcut acest lucru în urma unui referendum, celelalte optând să urmeze calea legislativă.

"Este chestiune care priveşte Parlamentul", a declarat premierul Tony Abbott ziariştilor care-l chestionau în legătură cu oportunitatea organizării unui referendum pe această temă. "În această ţară, referendumurile se referă la chestiuni ce privesc modificările constituţionale. (...) Problemele legate de mariaj ţin de competenţele Parlamentului", a spus el.

Căsătoriile gay au fost interzise în Australia în 2004, cu prilejul revizuirii unei legi privind căsătoriile în timpul mandatului premierului conservator din acea epocă, John Howard. Uniunea civilă este totuşi posibilă în cele mai multe dintre statele australiene.

Tony Abbott, care are o soră lesbiană, nu-şi ascunde opoziţia faţă de căsătoriile gay. "Nu subestimez nicio clipă sentimentele oamenilor pe această temă, fie că ei sunt pro sau contra (căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex). Şi e valabil şi pentru familia mea, emoţiile sunt puternice în ambele tabere", a spus Abbott.

Un sondaj realizat în iulie 2014 a relevat că 72% dintre australieni erau de acord cu căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. agerpres.ro

×