x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Astrofizicianul Stephen Hawking, în stare critică

Astrofizicianul Stephen Hawking, în stare critică

21 Apr 2009   •   00:00

Astrofizicianul britanic Stephen Hawking, care suferă de o boală degenerativă paralizantă diagnosticată acum mai bine de 40 de ani, a fost internat de urgenţă într-un spital din Addenbrooke (Marea Britanie).



Potrivit purtătorului de cuvânt al Universităţii Cambridge, citat de AFP, profesorul Hawking este foarte bolnav şi a fost spitalizat duminică, după mai multe săptămâni în care starea sănătăţii sale s-a tot înrăutăţit.

Stephen Hawking, în vârstă de 67 de ani, celebru la nivel mondial pentru lucrările sale despre univers şi gravitaţie, este autorul unei "Scurte istorii a timpului" (publicată şi în România, în 2004), una dintre cele mai de succes cărţi ştiinţifice, şi al volumului "George şi cheia secretă a universului" (apărut în România în 2009).

BOALA LOU GEHRING
Suferind de scleroză laterală amiotrofică (boala Lou Gehrig), o maladie paralizantă cu care a fost diagnosticat pe când avea 22 de ani, profesorul se deplasează în scaun cu rotile şi comunică prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal. După diagnostic, medicii îi spuseseră că mai are doar câţiva ani de trăit.

Boala Lou Gehrig se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării, denumite neuroni motori, ce comandă muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Boala este progresivă, invalidantă, fatală, mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Cauzele maladiei sunt necunoscute, însă se ştie că circa 5-10% dintre bolnavi prezintă o formă moştenită a acesteia.

În 1979, profesorul Stephen Hawking a preluat catedra de matematică a Universităţii din Cambridge, ocupată de Isaac Newton cu 300 de ani mai devreme. A primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 şi este membru al Academiei de ştiinţe americane.

La începutul lui aprilie, Universitatea din Arizona (SUA) a anunţat că Stephen Hawking şi-a anulat prezenţa la un eveniment, pe 5 aprilie, pentru că trebuia să se refacă fizic după o infecţie pulmonară, iar medicii l-au sfătuit să nu călătorească.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe stephen hawking