x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atacurile teroriste au scăzut la nivel global cu 23% în 2017

Atacurile teroriste au scăzut la nivel global cu 23% în 2017

20 Sep 2018   •   07:25
Atacurile teroriste au scăzut la nivel global cu 23% în 2017

Atacurile teroriste au scăzut cu 23% la nivel global în 2017 iar decesele provocate de acestea s-au redus cu 27% faţă de 2016, fapt pus de SUA pe seama reducerii violenţei în Irak, se arata intr-un raport anual asupra terorismului, publicat de Departamentul de Stat american. 

 

Departamentul atribuie diminuarea violenţelor din Irak acţiunii forţelor de securitate irakiene care, cu sprijinul coaliţiei internaţionale conduse de Washington contra grupării Stat Islamic (SI), au reuşit recucerirea, la finalul anului trecut, a teritoriului ocupat de această organizaţie teroristă. 

Alte ţări care au cunoscut o reducere a numărului de atacuri între 2016 şi 2017 au fost Turcia (-71%), Yemen (-62%) şi Siria (-61%). Potrivit documentului, SI a continuat să fie, în 2017, gruparea responsabilă de cele mai mai multe atacuri şi victime, dar numărul atentatelor comise de aceasta a scăzut cu 23% iar cel al persoanelor ucise cu 53%, în comparaţie cu 2016. 

"În ciuda succesului nostru, peisajul terorist a devenit mai complex în 2017", a scris în prefaţa raportului coordonatorul luptei antiteroriste din Departamentul de Stat american, Nathan Sales. "SI, Al-Qaida şi filialele lor au dat dovadă de rezistenţă, determinare şi capacitate de transformare şi s-au adaptat presiunii antiteroriste crescute din Irak, Siria, Afganistan, Libia, Somalia, Yemen şi din alte părţi", a adăugat Sales. 

Conform acestuia, grupările sunt acum "mai dispersate şi mai ascunse", ceea ce le face "mai puţin expuse operaţiunilor militare convenţionale". "Pe măsură ce SI a pierdut teren, organizaţia a continuat tranziţia de la o structură centralizată de comandament şi control către un model mai difuz", relevă Nathan Sales, subliniind că alegerea ţintelor şi a calendarului atacurilor, precum şi a mijloacelor folosite, a fost din ce în ce mai des încredinţată direct teroriştilor. 

Raportul mai arată că 70% din decesele din atentatele de anul trecut s-au înregistrat în numai cinci ţări - Afganistan, Irak, Nigeria, Somalia şi Siria - şi afirmă că Iranul a rămas, în opinia SUA, "primul stat susţinător al terorismului în lume". Teheranul "este responsabil de escaladarea a numeroase conflicte", a detaliat Nathan Sales, menţionând o ameninţare "cu adevărat globală". AGERPRES

×