x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentatul de la biserica catolică din Franţa: Al doilea atacator, 'identificat oficial'

Atentatul de la biserica catolică din Franţa: Al doilea atacator, 'identificat oficial'

28 Iul 2016   •   11:58
Atentatul de la biserica catolică din Franţa: Al doilea atacator, 'identificat oficial'

Cel de-al doilea autor al atacului comis într-o biserică din Saint-Etienne-du-Rouvray, în Normandia (nord-vestul Franţei), în urma căruia un preot a fost ucis, a fost "identificat oficial" ca fiind Abdel Malik Nabil Petitjean, 19 ani, fişat pentru radicalizare de serviciile antiteroriste franceze, a anunţat joi parchetul din Paris, relatează AFP.


Trei persoane din anturajul familiei sale au fost arestate preventiv, a indicat o sursă apropiată anchetei. Aceste arestări, care au început miercuri, "ar urma să permită stabilirea unor elemente despre profilul atacatorului. Nimic în acest stadiu nu arată că aceste persoane ar avea ceva comun cu uciderea" preotului, a precizat sursa.

"Identificat oficial", potrivit parchetului din Paris, Abdel Malik Nabil Petitjean nu avusese vreo condamnare. Amprentele sale şi ADN-ul său nu apăreau deci în dosarele justiţiei, dar tânărul intrase recent în atenţia serviciilor de combatere a terorismului.

El figura în evidenţele poliţiei pentru radicalizare din data de 29 iunie pentru că a încercat să plece în Siria prin Turcia, conform unei surse apropiate anchetei.

Al doilea autor al atacului seamănă foarte mult cu un suspect căutat intens din 22 iulie, adică cu trei zile înainte de atacul în biserica Saint-Etienne-du Rouvray, în apropiere de Rouen (nord-vest).

Unitatea de coordonare a luptei antiteroriste (UCLAT) fusese alertată de un serviciu străin că un individ, cu o identitate necunoscută, "ar fi pregătit să participe la un atentat pe teritoriul" francez, o informaţie care a fost însoţită de o fotografie a unei persoane foarte asemănătoare cu Abdel Malik Petitjean.

Dar în absenţa identităţii, ţintei, a datei şi a modului de operare pentru această tentativă de atac, serviciile antiteroriste nu ştiau despre cine era vorba.

La 24 iulie, în cursul unei percheziţii la un individ aflat în evidenţa autorităţilor pentru radicalizare, anchetatorii au găsit o înregistrare video într-un telefon, a indicat pentru AFP o sursă apropiată anchetei, confirmând informaţia difuzată de cotidianul Le Monde.

Pe ecran, un individ, semănând foarte mult cu cel din fotografia trimisă UCLAT, jura credinţă grupării extremiste Stat Islamic.

Două zile mai târziu, Abdel Malik Petitjean era ucis de forţele de ordine la ieşirea din biserică. Celălalt autor al atacului, de asemenea eliminat, a fost rapid identificat de către anchetatori ca fiind Adel Kermiche, un francez de 19 ani, consemnat la domiciliu şi condamnat să poarte o brăţară electronică după ce fusese eliberat din închisoare în luna martie.

Sursa: AGERPRES

×