x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România în Schengen? Austria spune tot NEIN!

România în Schengen? Austria spune tot NEIN!

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2022   •   06:15
România în Schengen? Austria spune tot NEIN!

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, își menține dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Ministrul a contrazis informațiile din presă potrivit cărora Austria ar putea ceda la Consiliul miniștrilor de interne din 8 decembrie de la Bruxelles.

 

„În acest moment, există un refuz la extinderea Schengen pentru România și Bulgaria", a spus Karner, citat de Morgen journal. De asemenea, nu va exista nici o aprobare condiţionată a aderării la Schengen, respectiv aderarea la vară, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii - a precizat un purtător de cuvânt al ministrului într-un interviu pentru Kleine Zeitung. Protecția frontierelor pur și simplu nu funcționează, spun ei, iar Bulgaria și România trebuie să fie luate „la pachet”. Faptul că există o legătură cu alegerile din Austria Inferioară este negat cu tărie. 

 

Iohannis: „Încă se discută, încă se negociază”

 

Întrebat despre poziția Austriei, șeful statului a spus: „Încă se discută și se negociază. Nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment”. 

„Joi această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI. Acolo se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci e nevoie de negocieri. Încă se discută pe textul acelei decizii și noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde o dorim noi”, spune Klaus Iohannis despre aderarea României la Spațiul Schengen.

„În condițiile în care deciziile referitoare la România și la Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultatele nu pot fi tocmai identice, dar asta nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decizie care este convenabilă pentru ambele părți. O decuplare este, sigur, o chestiune care s-a mai discutat. Speranța mea e să avem o decizie pozitivă și să nu fie nevoie să discutăm în continuare aceste chestiuni”, a mai spus președintele Iohannis.

Austria susţine că motivul de respingere ar fi numărul de emigranţi care trec „ruta balcanică“ prin Bulgaria şi România. Dar nici harta şi nici datele statistice nu indică acest lucru. Pentru că o astfel de „rută“ prin România nu are nicio logică - notează Mediafax.

Mediul de afaceri se arată şi el uluit pentru că businessul austriac în România este unul prosper. Firmele austriece din România au avut în 2021 un profit net de 7 mld. lei (1,4 mld. euro). Toate primele zece companii austriece cu investiţii în România au fost în 2021 pe profit, în ciuda crizei.

În plus, circa 370.000 de turiştii români merg anual în Austria, lăsând în hotelurile şi restaurantele austriece 250 de milioane de euro anual, potrivit unei analize a Romanian Business Liders.

×
Subiecte în articol: schengen austria austria