x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Austria / Elevii protestează împotriva eliminării zilelor fără şcoală

Austria / Elevii protestează împotriva eliminării zilelor fără şcoală

24 Apr 2009   •   00:00

Aproximativ 20.000 de elevi şi liceeni austrieci, potrivit estimărilor poliţiei, protestează astăzi la Viena împotriva eliminării aşa-numitelor "zile fără şcoală" de care beneficiau până acum şi pe care le dedicau activităţilor extraşcolare, relatează AFP.



Această eliminare este urmarea unui compromis privind numărul săptămânal de ore de lucru pentru profesori, convenit între ministrul educaţiei, social-democrata Claudia Schmied, şi sindicatul profesorilor.

Iniţial, ministrul a vrut să crească durata săptămânală de lucru pentru profesori cu două ore şi jumătate, de la 20 la 22 de ore şi jumătate, însă a renunţat la această măsură în urma opoziţiei categorice a învăţătorilor şi profesorilor.

Compromisul la care s-a ajuns săptămâna trecută prevede eliminarea, începând cu anul şcolar 2010-2011, a celor cinci "zile fără şcoală" (zile libere acordate în plus faţă de vacanţele şcolare).

Înţelegerea dintre cele două părţi a provocat o reacţie vie din partea tuturor asociaţiilor de elevi, care au chemat la manifestaţii, vineri, în mai multe mari oraşe austriece. Principalul miting are loc la Viena, în faţa catedralei Stephansdom, de unde manifestanţii se vor îndrepta spre Parlament. Câteva incidente uşoare au apărut în această dimineaţa, când manifestanţii au dat foc mai multor coşuri de gunoi.

×
Subiecte în articol: externe