x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autoritățile indoneziene au ridicat nivelul de alarmă pentru vulcanul Anak Krakatoa

Autoritățile indoneziene au ridicat nivelul de alarmă pentru vulcanul Anak Krakatoa

27 Dec 2018   •   11:04
Autoritățile indoneziene au ridicat nivelul de alarmă pentru vulcanul Anak Krakatoa

Autorităţile indoneziene au ridicat joi nivelul de alertă pentru vulcanul în erupţie Anak Krakatoa, la câteva zile după ce erupţia acestuia a produs un tsunami ce a provocat moartea a peste 400 de persoane, informează DPA. 

Nivelul de alertă pentru Anak Krakatoa a fost ridicat la al doilea nivel ca importanţă, "standby", în timp ce zona de excludere din jurul său a fost extinsă la o rază de cinci kilometri, a informat Agenţia pentru gestionarea dezastrelor (BNPB). 

Vulcanul, situat în strâmtoarea Sunda, între insulele Java şi Sumatra, a ejectat miercuri în atmosferă nori de cenuşă, care au ajuns în oraşele Serang şi Cilegon din provincia Banten, a indicat purtătorul de cuvânt al agenţiei citate, Sutopo Purwo Nugroho. 

"Cenuşa vulcanică este inofensivă", a declarat Nugroho. "Ea ajută la fertilizarea solului, însă rezidenţii sunt sfătuiţi să poarte măşti şi ochelari de protecţie când ies afară", a completat acesta. 

De asemenea, cursele aeriene au fost redirecţionate, precizează DPA. 

"Din cauza alertei roşii cauzate de cenuşa vulcanului Krakatau, toate zborurile au fost redirecţionate", a anunţat Agenţia indoneziană de controlează traficul aerian, AirNav, într-un comunicat oficial. 

Potrivit lui Harry Sirait, purtător de cuvânt al AirNav, a spus că avioanele care urmau să zboare pe deasupra vulcanului aflat în erupţie vor folosi rute alternative. 

Zborurile spre şi de pe Aeroportul Internaţional Soekarno-Hatta din Tangerang, Banten, la 136 de kilometri est faţă de vulcan, nu vor fi afectate de cenuşă, întrucât aceasta cade la sud-vest de aeroport, a precizat Harry Sirait. 

Aeroportul Radin Inten II din Bandar Lampung, la 100 de kilometri nord de vulcan, va rămâne şi el deschis. 

Erupţia de sâmbătă a determinat prăbuşirea în mare a flancului sud-vestic al vulcanului, provocând o alunecare de teren submarină, care a declanşat apoi un tsunami. 

Tsunamiul a lovit zonele de coastă ale provinciilor Lampung şi Banten şi a cauzat moartea a cel puţin 430 de persoane şi strămutarea altor câteva mii.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: krakatoa anak krakatoa indonezia vulcan