x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertismente - Bugetul UE ne tine la usa

Avertismente - Bugetul UE ne tine la usa

de Ana Ilie    |    13 Dec 2005   •   00:00
Avertismente - Bugetul UE ne tine la usa

Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, avertizeaza ca bugetul UE nu ne ajunge si noua.

Presedintele Comisiei Europene, portughezul Jose Manuel Durao Barroso, a avertizat ca solutia propusa de Marea Britanie pentru bugetul european ar face imposibila aderarea Romaniei si Bulgariei.

Intr-un interviu acordat cotidianului britanic The Independent, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a lansat un avertisment ingrijorator: "Cu acest buget nu putem primi Romania si Bulgaria. Daca nu va fi o intelegere financiara in cadrul Uniunii Europene, vom suferi cu totii. Din cauza ca acele conditii necesare pentru o runda eficienta de comert nu vor exista, Europa va fi paralizata. Nu vor exista conditii pentru rezultate ambitioase in ceea ce priveste comertul daca nu obtinem o intelegere corecta cu privire la perspectivele financiare".

Comentatorii britanici cred ca Barroso i-a transmis un mesaj codat premierului britanic Tony Blair, cerandu-i sa ajunga la un compromis cu privire la problema bugetului european pentru perioada 2007-2013. Aceasta chestiune sensibila rascoleste relatiile dintre membrii Uniunii de cateva saptamani. O dovada recenta este ca ministrii de Externe reuniti zilele trecute la Bruxelles pentru a discuta bugetul inainte de Consiliul European din aceasta saptamana au amanat pentru maine aceasta dezbatere.

MASURI CONTROVERSATE. Cearta europenilor a inceput cand Marea Britanie, care detine si presedintia in exercitiu a Uniunii Europene, a anuntat ca doreste sa reduca bugetul european, afectand astfel atat ajutorul regional acordat noilor state membre, cat si viitoarelor membre. Mai precis, Marea Britanie a propus pentru intervalul 2007-2013 reducerea bugetului european la 847 miliarde de euro prin diminuarea ajutorului destinat statelor est-europene si a fondurilor alocate dezvoltarii rurale. Aceasta propunere a produs insa consternare si respingere in randul membrilor Uniunii.

"Propunerea originala era destinata unei Europe mici. Nu era corect fata de noile state membre, iar contributiile statelor nu erau echilibrate. Astept o propunere mai buna din partea Marii Britanii", a spus Barroso. In timp ce europenii inca se cearta, noile state membre sunt disperate ca negocierile cu privire la buget sa se incheie si sa fie deblocate astfel subventiile. In premiera, romanii ar putea fi de ajutor in acest sens. Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, considera ca Romania poate ajuta presedintia britanica a UE sa primeasca acceptul Consiliului European pentru propunerea sa de buget.

PERSPECTIVE
"Cu acest buget nu putem primi Romania si Bulgaria. Daca nu va fi o intelegere financiara in cadrul UE, vom suferi cu totii" - Jose Manuel Durao Barroso presedintele CE

CARCOTELI
Desi controversatele propuneri ale Marii Britanii cu privire la reducerea bugetara nu au gasit intelegere in randul membrilor UE, alte masuri au gasit mai multa disponibilitate. Barroso sprijina propunerea britanicilor de a revizui, in 2008-2009, cheltuielile totale ale Uniunii, chestiune care ar putea conduce la reducerea subventiilor pentru ferme. Exista o lunga disputa pe acest subiect intre Marea Britanie si Franta, tara unde merg cei mai multi bani pentru agricultura. Cotidianul britanic Sunday Times chiar a dezvaluit, in acest sens, un mesaj electronic al ambasadorului britanic in Polonia, Charles Crawford, in care diplomatul dadea vina pe Politica Agricola Comuna pentru subventiile care "ingrasa" bogatii fermieri francezi si conduc la cresterea preturilor la mancare in Europa.

×
Subiecte în articol: externe