x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertismente si posibile sanctiuni - Raportul de monitorizare, pe franturi

Avertismente si posibile sanctiuni - Raportul de monitorizare, pe franturi

de Irina Cristea    |    12 Mai 2006   •   00:00
Avertismente si posibile sanctiuni - Raportul de monitorizare, pe franturi

"Aderare la 1 ianuarie 2007, daca..." Asa ar putea arata concluzia Comisiei Europene privind data cand Romania va deveni membra a Uniunii Europene. La Bruxelles se negociaza intens forma finala a raportului de monitorizare.

Concluziile raportului de monitorizare al Comisiei Europene, cel mai asteptat capitol din intregul document, nu este inca finalizat, dar oficialii europeni au trasat deja cateva dintre recomandarile si posibilele sanctiuni vizand Romania si Bulgaria.

FRANTURI. Aprecierile legate de data aderarii vor fi adaugate, ca de fiecare data, in ultimul moment inaintea prezentarii de martea viitoare a raportului. Potrivit Reuters, care a obtinut o copie a documentului, Executivul Uniunii Europene va anunta Romania si Bulgaria ca ar putea bloca acordarea unor ajutoare financiare masive daca cele doua tari nu finalizeaza reformele inainte de a adera la Uniune. Sectoarele vizate in mod special sunt agricultura si dezvoltarea regionala. In proiectul raportului se arata ca nici una dintre tarile in curs de aderare nu a reusit, pana acum, sa infiinteze agentii de plati pentru subventiile UE destinate sectorului agricol. De asemenea, expertii comisiei estimeaza ca Bulgaria nu este pregatita sa deruleze proiecte de dezvoltare regionala in valoare de miliarde de euro. "Daca aceasta situatie nu va fi remediata, comisia poate lua masuri pentru retinerea platilor catre Bulgaria si Romania", se arata in raport. Sunt enumerate si sectoarele fata de care comisia manifesta, anul trecut, "ingrijorari serioase" si marcate cu asa-numitele stegulete rosii, cu mentiunea ca Romania le-a redus numarul de la 14 la patru, iar Bulgaria, de la 16 la sase.

DEFICIENTE. Cat despre principalele deficiente care inca exista in cele doua state, ele sunt mai degraba tehnice in Romania, un exemplu fiind sistemul informatic pentru monitorizarea colectarii taxelor. Bulgariei i se va cere sa realizeze urgent progrese in ceea ce priveste urmarirea in justitie a criminalitatii organizate si lupta impotriva coruptiei. Comisia cere rezultate concrete in investigarea si urmarirea in justitie a retelelor de crima organizata si o aplicare mai eficienta si sistematica a legilor privind lupta impotriva fraudei si a coruptiei.

ZVONURI. Raportul de saptamana viitoare este asteptat cu nerabdare nu numai la Bucuresti si Sofia, ci si la Bruxelles si in alte capitale. Europenii cauta solutii pentru a mentine presiunea asupra celor doua tari si a se asigura, astfel, ca reformele vor continua in ritm alert. In cursul saptamanii s-a vehiculat posibilitatea ca decizia finala privind data aderarii sa se comunice abia peste cateva luni, dar a fost rapid contrazisa. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a punctat cele trei ipoteze de lucru discutate in prezent la nivelul Executivului Comunitar: aderarea in 2007, amanarea cu un an sau aderarea in 2007 cu anumite conditii. Acest din urma scenariu pare cel mai posibil, pentru ca ar raspunde cel mai satisfacator la ingrijorarile catorva dintre statele membre cu privire la stadiul pregatirilor din Romania si Bulgaria. Cancelarul german, Angela Merkel, a dat ieri glas acestor ingrijorari, spunand in fata parlamentarilor de la Berlin ca "problemele existente nu trebuie ascunse sub pres, iar aderarea nu poate avea loc cu orice pret".

SFAT
"Problemele existente nu trebuie ascunse sub pres, iar aderarea nu poate avea loc cu orice pret" - Angela Merkel, cancelarul Germaniei

OPTIMISM DE LA SCHEELE
Amanarea deciziei privind data aderarii nu este in discutie, spune seful Delegatiei CE in Romania, Jonathan Scheele. Oficialul european a declarat ieri ca nu poate comenta continutul raportului de monitorizare, dar ca este optimist ca Romania va intra in UE la 1 ianuarie 2007. Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, s-a declarat, in schimb, "stupefiat" de speculatiile facute pe marginea documentului. Ministrul a insistat ca Romania va fi evaluata "sincer si obiectiv, ca pana acum".
×
Subiecte în articol: externe romania