x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avioane de vânătoare britanice fac antrenamente de luptă în Finlanda și Suedia

Avioane de vânătoare britanice fac antrenamente de luptă în Finlanda și Suedia

10 Iul 2022   •   19:00
Avioane de vânătoare britanice fac antrenamente de luptă în Finlanda și Suedia

Șase avioane de vânătoare britanice fac antrenamente de luptă în nordul Europei împreună cu aparate de zbor din Finlanda și Suedia, potrivit Sky News.

Exercițiile au loc la doar câteva săptămâni după ce Finlanda și Suedia au solicitat să se alăture alianței militare NATO, în fața unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei.

RAF a trimis patru avioane Typhoon și două avioane F-35B în Finlanda și Suedia pentru antrenamentele comune. Prezența avioanelor britanice a fost solicitată de cele două țări.

„Finlanda și Suedia sunt parteneri importanți în domeniul apărării și salutăm cererile lor de aderare la NATO, ceea ce va face alianța mai puternică în contextul în care ne confruntăm cu o amenințare reînnoită în Europa. Aceste desfășurări evidențiază determinarea noastră de a consolida acest parteneriat și de a ne asigura că forțele noastre pot lucra împreună fără probleme", a declarat Ben Wallace, reprezentantul Guvernului britanic.

Avioanele de luptă britanice au efectuat „antrenamente de luptă de vârf" cu avioanele finlandeze F-18 Hornet și cu avioanele suedeze Gripen, a precizat RAF.

Ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, a declarat că exercițiile comune „consolidează capacitatea noastră de a opera împreună ca răspuns la o criză în vecinătatea noastră".

„Acest lucru este deosebit de important în mediul de securitate provocator de astăzi", a precizat suedezul.

În luna mai, Marea Britanie a semnat declarații de asigurare reciprocă de securitate cu Finlanda și Suedia. De asemenea, ambele sunt membre ale Forței expediționare comune conduse de Regatul Unit, o coaliție de 10 națiuni.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: avioane de lupta