x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conflictul ia amploare: Avioane de luptă americane lovesc ținte iraniene din Siria

Conflictul ia amploare: Avioane de luptă americane lovesc ținte iraniene din Siria

de Redacția Jurnalul    |    27 Oct 2023   •   08:23
Conflictul ia amploare: Avioane de luptă americane lovesc ținte iraniene din Siria
Sursa foto: Hepta

Două avioane de vânătoare americane au lovit vineri instalații de arme și muniții din Siria, ca represalii la atacurile milițiilor susținute de Iran asupra forțelor americane, în contextul în care cresc îngrijorările că conflictul dintre Israel și Hamas s-ar putea extinde în Orientul Mijlociu.

Președintele american Joe Biden a ordonat lovituri asupra celor două instalații folosite de Poliția Gardienilor Revoluției din Iran și de milițiile susținute de aceasta, a declarat Pentagonul, avertizând că SUA vor lua măsuri suplimentare dacă vor continua atacurile din partea reprezentanților Iranului, potrivit Reuters.

Trupele americane și ale coaliției au fost atacate de cel puțin 19 ori în Irak și în Siria de către forțele susținute de Iran în ultima săptămână. Hamas, Jihadul Islamic și Hezbollah din Liban sunt toate susținute de Teheran.

Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a declarat joi la ONU că, dacă ofensiva Israelului împotriva Hamas nu se oprește, Statele Unite „nu vor fi scutite de acest foc”.

Atacurile aeriene americane au avut loc vineri, în jurul orei 04:30 în Siria (01:30 GMT), în apropiere de Abu Kamal, un oraș sirian situat la granița cu Irakul, și au fost efectuate de două avioane de luptă F-16 care au folosit muniție de precizie, a declarat un oficial american din domeniul apărării.

„Ceea ce dorim este ca Iranul să ia măsuri foarte specifice, să ordone milițiilor și reprezentanților săi să se retragă”, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării. Statele Unite nu au coordonat atacurile aeriene cu Israelul, a adăugat oficialul.

Israelul a declarat vineri că raidurile militare în Gaza pregătesc „următoarea etapă a operațiunii”, pe fondul temerilor că o invazie terestră a enclavei palestiniene ar putea declanșa un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.

Israelul a bombardat Fâșia Gaza, dens populată, în urma atacului Hamas din 7 octombrie asupra comunităților israeliene. Israelul afirmă că Hamas a ucis aproximativ 1.400 de persoane, inclusiv copii, și a luat peste 200 de ostatici, unii dintre ei sugari și adulți în vârstă.

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a declarat joi că 7.028 de palestinieni au fost uciși în atacurile aeriene de represalii, inclusiv 2.913 copii.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste bilanțuri.

O rachetă lansată în cadrul luptelor dintre Hamas și Israel a lovit vineri dimineața devreme un oraș-stațiune egiptean aflat la aproximativ 220 km de Fâșia Gaza, a raportat Al Qahera News din Egipt, citând surse. Racheta a lovit o unitate medicală din Taba, rănind cel puțin șase persoane, a relatat Al Qahera TV. Un martor din Taba a confirmat că a auzit o explozie și a văzut fum ridicându-se, dar Reuters nu a putut identifica sursa exploziei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: avioane de lupta siria sua