x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Băieţii albi cu ochi albaştri, vinovaţi de criza financiară

Băieţii albi cu ochi albaştri, vinovaţi de criza financiară

de Sînziana Stancu    |    28 Mar 2009   •   00:00
Băieţii albi cu ochi albaştri, vinovaţi de criza financiară
Sursa foto: EVARISTO SA/AFP

Preşedintele brazilian i-a condamnat pe "albi" pentru declanşarea crizei economice mondiale, din cauza căreia, în opinia lui, sunt nevoiţi să sufere pe nedrept şi oamenii de culoare nevinovaţi.



Şeful statului brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a pus criza economică mondială pe seama "oamenilor albi cu ochi albaştri", afirmând că este nedrept să sufere şi cei de culoare şi indigenii pentru greşelile lor, scrie Financial Times. Lula da Silva a făcut aceste afirmaţii joi, cu ocazia unei conferinţe de presă pe care a avut-o cu oaspetele său, premierul britanic Gordon Brown.

"Această criză a fost provocată de comportamentul iraţional al oamenilor albi cu ochi albaştri, care înainte de criză aveau pretenţia că le ştiu pe toate, iar acum demonstrează că nu ştiu nimic, de fapt", le-a spus preşedintele brazilian ziariştilor. "Nu cunosc nici un bancher negru sau indigen care să fi făcut asta, aşa că pot să spun doar că această parte a omenirii, care a fost victimizată mai mult decât oricare alta, e obligată să plătească acum pentru criză", a adăugat preşedintele brazilian.

DROGUL PROTECŢIONISMULUI
Dar Lula a plusat, profitând de vizita oaspetelui său de peste Ocean, ca să aducă în discuţie alte probleme spinoase care frământă de mult timp ţările continentului sud-american. "Eu compar protecţionismul cu un drog", a spus el, criticând aspru faptul că se vrea ridicarea barierelor comerciale doar ca un răspuns la criza mondială. "De ce iau oamenii droguri?", a întrebat Da Lula în mod sugestiv. Tot el a dat şi răspunsul: "Pentru că ei sunt în criză şi cred că drogurile îi vor ajuta, dar efectele acestora trec repede".

Brown a luat distanţă faţă de remarcele lui Lula da Silva, declarând cu o oarecare reţinere că "nu poate atribui vina nici unei persoane" în mod special. El a promis însă că le va cere participanţilor la Summit-ul G-20 de săptămâna viitoare să găsească o soluţie pentru facilitarea schimburilor comeciale internaţionale.

Premierul britanic a ajuns în Brazilia cu ocazia unui turneu de cinci zile pe trei continente - Europa, Statele Unite şi America de Sud, - în vederea pregătirii Summit-ul G-20, ce se va desfăşura începând cu data de 2 aprilie, la Londra, având ca temă criza economică mondială.

Remarcele făcute de cei doi lideri cu ocazia întâlnirii lor au demonstrat, în primul rând, că ambii parteneri încearcă să obţină susţinere reciprocă la întâlnirea G-20. Brazilia vrea ca ea şi alte ţări în curs de dezvoltare să aibă un cuvânt de spus în organizaţii multilaterale internaţionale, cum e Fondul Monetar Internaţional, şi reluarea discuţiilor cu Organizaţia Mondială a Comerţului.

Dacă îi va susţine aceste iniţiative la G-20, Brownse aşteaptă ca Brazilia să sprijine şi propunerile altor ţări pentru acordarea unui stimul fiscal, menit să atenueze impactul crizei financiare.

×
Subiecte în articol: externe