x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bălăcăreală la ONU. Rusia și Occidentul s-au acuzat reciproc pe tema armelor biologice

Bălăcăreală la ONU. Rusia și Occidentul s-au acuzat reciproc pe tema armelor biologice

12 Mar 2022   •   11:01
Bălăcăreală la ONU. Rusia și Occidentul s-au acuzat reciproc pe tema armelor biologice
Sursa foto: Hepta

Consiliul de Securitate al ONU s-a transformat vineri într-un câmp de luptă, pe care Occidentul şi Rusia şi-au adus reciproc acuzaţii de dezinformare şi manipulare. Scandalul a izbucnit în timpul unei întâlniri solicitate de Moscova în privința presupusei prezenţe în Ucraina a unor armele biologice, ce ar fi coordonată cu Statele Unite.

Ucraina dispune de o reţea de 30 de laboratoare, în care se desfăşoară „experimente biologice foarte periculoase”, a tunat ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, citat de AFP.

Organizația Națiunilor Unite „nu este la curent cu niciun program de arme biologice în Ucraina”, afirmase anterior un oficial al ONU pentru dezarmare, în timp ce ambasadorii Ucrainei şi SUA au respins acuzaţiile părţi ruse.

Moscova foloseşte Consiliul de Securitate pentru a profera „o serie de teorii ale conspiraţiei grosiere, complet lipsite de temei şi iresponsabile”, a acuzat, de cealaltă parte, ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward.

Reprezentanta SUA, Linda Thomas-Greenfield, a clarificat că ajutorul oferit de ţara sa Ucrainei în materie de biologie a avut ca scop detectarea unor boli precum COVID-19.

„Este o activitate care a fost făcută cu mândrie, clar şi la lumina zilei” şi „nu are nimic de-a face cu armele biologice”, a precizat ea, acuzând Moscova că a convocat întâlnirea „cu scopul exclusiv de a minţi şi de a răspândi dezinformare”.

Acuzaţiile Rusiei fuseseră formulate joi de către Ministerul rus al Apărării şi de către şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov.

Maternitatea distrusă de ruși, un alt subiect de acuzații

În cadrul aceleiași întâlniri, Rusia şi Ucraina s-au acuzat din nou reciproc că au minţit despre maternitatea din Mariupol, distrusă săptămâna aceasta de un bombardament rusesc.

Vasili Nebenzia a arătat fotografii şi a afirmat că femeia care apărea în faţa clădirii nu era de fapt însărcinată. Omologul său ucrainean, Serghei Kisliţia, a dat asigurări că lucrurile nu stau aşa şi a anunţat Consiliul de Securitate „vestea bună”, adică faptul că aceasta a născut.

Întrebaţi de AFP la finalul întâlnirii, mai mulţi ambasadori şi-au exprimat consternarea faţă de turnura pe care a luat-o reuniunea, unii apreciind că nu a fost la nivelul instituţiei menite să protejeze pacea şi securitatea în lume.„Dacă aş fi ştiut (...), nu aş fi venit”, a comentat un ambassador, sub protecţia anonimatului.

×
Subiecte în articol: Consiliul de Securitate ONU