x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bălbăiala penibilă a repatrierii

Bălbăiala penibilă a repatrierii

de Carmen Plesa    |    23 Iun 2007   •   00:00
Bălbăiala penibilă a repatrierii
Sursa foto: Karina Knapek/

Ministrul Cioroianu le credea in Israel, dar romăncele care vor acasă erau incă in Gaza.

Mai multe romănce, majoritatea căsătorite cu palestinieni, incearcă de căteva zile să părăsească Făşia Gaza pentru a se intoarce in Romănia. Autorităţile mai că le-au pierdut pe drum ieri.

De o parte sunt membrii Hamas, care trag in aer rafale ca să-i sperie pe cei care vor să plece, de cealaltă, check-point-ul israelian militarizat de la Erez.

Un număr de 11 romănce, impreună cu 19 copii, plus un bărbat speră ca in această dimineaţă să treacă in Israel şi de acolo să găsească o cale de a ajunge in Romănia. Multe dintre femei se vor rupe de familii, pentru că au soţi palestinieni, iar aceştia nu pot pleca din Gaza.

LUPTE. Romăncele spun că abia dacă şi-au putut părăsi locuinţele in ultimele luni, din cauza luptelor dintre grupările Fatah şi Hamas. "Am rămas sechestraţi cu copiii in case, uneori pitiţi intr-un colţ al băii, ascunzăndu-ne de rachetele RPG şi bombardamente", a spus Adriana Sidam, o romăncă din Cluj, căsătorită cu un medic palestinian. Adriana stă de şapte ani in Gaza şi nu s-a putut intoarce nici măcar pentru inmormăntarea tatălui ei in 2001.

Ministerul de Externe a afirmat, de căteva zile, că lucrează la definitivarea unui traseu prin care acestea să fie scoase din Gaza. Cel mai probabil, de la Erez ele vor pleca spre Iordania pentru a lua avionul spre ţară. Nimic nu era bătut in cuie ieri, la ora redactării materialului, fiindcă una zicea MAE, alta ministrul de Externe Adrian Cioroianu, aflat la Bruxelles, completat de premierul Călin Popescu Tăriceanu, şi alta se intămpla la faţa locului. De la Bruxelles aflam că romăncele au ajuns deja in Israel, la Tel Aviv, de unde ar fi urmat să plece spre ţară. In realitate, ele nu trecuseră incă de punctul Erez, iar plecarea urma să aibă loc prin Iordania. Pănă la urmă, MAE a venit cu precizări: "Autorităţile israeliene işi vor da concursul pentru transferul solicitanţilor din Gaza, prin Israel, in Iordania, urmănd ca grupul de cetăţeni romăni să părăsească Ammanul cu o cursă charter pusă la dispoziţie de Guvernul romăn. Sosirea in Romănia va avea loc sămbătă noaptea". Compania Tarom a anunţat, la răndul său, că "o cursă charter va efectua un zbor pe ruta Bucureşti-Amman-Bucureşti. Aeronava va decola de pe Aeroportul Henri Coandă azi, la ora 20:45, şi va ajunge la Bucureşti la ora 3:35 (duminică)".

FĂRĂ PAZĂ. De mai bine de o săptămănă, romăncele stau cu bagajele făcute şi se uită cu jind la celelalte străine din Gaza: ucrainence, rusoaice, bulgăroaice, americance, turcoaice, care au fost scoase din Făşie şi trimise pe cheltuiala autorităţilor din ţara lor de orgine. "Uneori, viaţa unui om costă 380 de dolari", a spus Adriana Sidam, referindu-se la costul biletului de avion spre Romănia, bani pe care puţine romănce din grup ii au. Din cauza luptelor nu au mai putut munci de aproape un an şi jumătate, perioadă in care au trăit doar cu ajutorul de 300 de euro pe lună, pe care l-au primit de la UE. "Sper să ne ajute Dumnezeu să nu fim rănite la Erez in timp ce vom trece şi să ne vedem pe un pămănt unde e pace", şi-a dorit Adriana Sidam.


Traseu prin Amman

Ministerul de Externe a anunţat ieri că in cazul a 18 dintre cetăţenii care au solicitat repatrierea existau unele probleme cu documentele de călătorie, insă s-a stabilit ca ei să primească pe loc, la Erez, titluri de călătorie.
Grupul de romăni va tranzita Israelul intr-un autocar inchiriat de Ambasada Romăniei de la Tel Aviv. Cum vor trece in Iordania, pe la Podul Allenby, romănii vor fi preluaţi de Ambasada Romăniei de la Amman, a precizat corespondentul Radio Romănia Actualităţi in Israel. Ieri-dimineaţă, preşedintele Traian Băsescu, aflat la Bruxelles, a cerut instituţiilor abilitate aducerea in ţară a romănilor din Făşia Gaza care au solicitat repatrierea.

×
Subiecte în articol: diaspora