x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Banca centrală a Poloniei va depune toate efoturile pentru scăderea inflației

Banca centrală a Poloniei va depune toate efoturile pentru scăderea inflației

17 Feb 2022   •   09:16
Banca centrală a Poloniei va depune toate efoturile pentru scăderea inflației

Banca Naţională a Poloniei (NBP) va depune toate eforturile pentru scăderea inflației, transmite guvernatorul Adam Glapinski. Aceasta a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani, scrie Reuters.

"Banca Naţională a Poloniei va lua toate măsurile necesare spre o reducere de durată a ratei inflaţiei. Următoarele noastre decizii vor continua să fie orientate spre asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, în timp ce sprijinim creşterea economică sustenabilă", a declarat Glapinski.

BNP a majorat dobânda de referință la 2,75%, cel mai ridicat procent din 2013, ceea ce afectează persoanele cu credite ipotecare deoarece ratele se raportează la dobânda de pe piaţa interbancară WIBOR.

"O posibilă îngheţare a ratei WIBOR ar constitui o interferenţă în relaţiile private legale, fiind inacceptabilă într-o economie de piaţă modernă. În acelaşi timp, îngheţarea ratei WIBOR ar submina principiile pieţei financiare. Ca rezultat, încrederea în funcţionarea adecvată a sistemului legal şi a economiei de piaţă ar fi subminată", a precizat guvernatorul NBP.

În Ungaria dobânzile pentru creditele ipotecare au fot înghețate. 

Polonia este cea mai mare economie din regiune și se confruntă cu creșterea rapidă a salariilor, deficitul forței de muncă, probleme în lanțurile de aprovizionare și scumpirile din energie. 

Guvernatorul băncii centrale estimează că inflația va crește în Polonia la peste 8% în iunie, după ce în noiembrie 2021 a fost de 7,8%. Cu toate acestea, se situează sub inflația României, care va ajunge în acest an la peste  10%.
 

×
Subiecte în articol: Polonia