x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Băncile centrale ale Cehiei și Poloniei au majorat dobânzile cheie

Băncile centrale ale Cehiei și Poloniei au majorat dobânzile cheie

07 Mai 2022   •   17:30
Băncile centrale ale Cehiei și Poloniei au majorat dobânzile cheie

Băncile centrale ale Cehiei și Poloniei au majorat dobânzile de politică monetară, ca urmare a creșterii inflației și a scumpirilor. BNR a stabilit dobânda cheie la 3%.

Cehia

Banca Naţională a Cehiei a majorat dobânda de politică monetară la 5,75%, cu 75 puncte procentuale peste nivelul anterior, creştere mai mare decât estimările analiştilor.

De asemenea, instituţia a sugerat că există posibilitatea unor majorări suplimentare în următoarele luni, potrivit unui raport Wood&Company.

În opinia analiştilor, o majorare de încă 75 de puncte, la 6,5%, este posibilă, dar cu menţiunea că eventualele surprize negative din piaţă vor limita rapid creşterea la 6%.

Polonia

Banca Naţională a Poloniei a anunţat majorarea dobânzii de referinţă cu 75 de puncte procentuale, la 5,25%.

Creşterea este sub cele 100 de puncte estimate de analişti, dar în linie cu aşteptările consultanţilor de la firma Wood&Company. Banca nu a dat detalii despre alte măsuri viitoare.

Potrivit Wood, rata de politică monetară din Polonia ar putea ajunge la 6% până la finele anului, dar există riscul unor creşteri suplimentare de 75-100 de puncte.

Banca Naţională a României (BNR) a operat ultima majorare a dobânzii în aprilie, la 3% pe an, de la 2,50% anterior. Analiştii financiari anticipează că BNR va majora rata de dobândă la cel putin 4,25% în următoarele 12 luni.

×