x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bani de la UE

Bani de la UE

de Ana Ilie    |    14 Dec 2005   •   00:00
Bani de la UE

Romania are mult de castigat daca propunerea Marii Britanii privind bugetul Uniunii Europene va fi acceptata la summitul de saptamana aceasta.

Mai precis, Romania ar putea primi, intre 2007 si 2009, 11 miliarde de euro, echivalentul anual a 5% din Produsul Intern Brut (PIB). Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, a apreciat ca oferta britanica este foarte avantajoasa pentru tara noastra. "Potrivit bugetului nostru, intre 2007 si 2009, Romania va primi 11 miliarde de euro. Aceasta este o suma uriasa, echivalentul anual a 5% din PIB-ul curent", a spus diplomatul la deschiderea primei conferinte anuale a Corpului Consilierilor de Integrare Europeana. El a adaugat ca Marea Britanie a oferit, fata de contributia sa actuala la bugetul comunitar, 8 miliarde de euro in plus, o crestere de 16% si este gata sa contribuie net cu aproximativ 58 miliarde de euro, echivalentul Produsului Intern Brut al Romaniei pe perioada 2007-2013.

ROL IMPORTANT. Cu toate acestea, exista si neajunsuri. Quayle a avertizat ca Romania si celelalte state est-europene nu isi vor primi "felia de tort asteptata" fara un acord asupra bugetului UE pe 2007-2013, riscand sa primeasca doar o treime din suma alocata pe perioada 2007-2009. "Romania poate juca un rol important in a ajuta presedintia britanica a UE sa primeasca acceptul pentru noul buget la Consiliul European din aceasta saptamana", a subliniat Quayle.

×
Subiecte în articol: externe