x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Banca Mondială anunță un ajutor suplimentar de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

Banca Mondială anunță un ajutor suplimentar de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    25 Feb 2023   •   08:30
Banca Mondială anunță un ajutor suplimentar de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina
Sursa foto: Hepta

Banca Mondială a anunțat vineri o finanțare suplimentară de 2,5 miliarde de dolari sub formă de granturi din partea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) pentru a sprijini bugetul Ucrainei și a menține serviciile esențiale.

Cea mai recentă finanțare în cadrul proiectului PEACE (Public Expenditures for Administrative Capacity Endurance in Ukraine) al Băncii Mondiale ridică suma totală la 20,6 miliarde de dolari și va sprijini salariile în funcțiile guvernamentale de bază și în sectoare precum sănătatea și educația, permițând totodată Kievului să plătească pensiile și să sprijine persoanele strămutate în interiorul țării.

"La un an de la invazia Rusiei în Ucraina, lumea continuă să fie martoră la distrugerile îngrozitoare provocate țării și poporului său", a declarat președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass, conform AFP.

Acesta a precizat că 18,5 miliarde de dolari din totalul fondurilor mobilizate au fost plătite, ajungând la peste 12 milioane de ucraineni.

Finanțarea suplimentară a fost anunțată la o zi după ce secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că Washingtonul pregătește un ajutor economic suplimentar de 10 miliarde de dolari pentru Ucraina și a cerut Fondului Monetar Internațional să elaboreze un program de împrumut pentru Ucraina.

Ucraina încearcă să obțină un pachet multianual de 15 miliarde de dolari de la FMI.

Finanțarea facilitată de Banca Mondială în cadrul programului PEACE este stabilită pentru a minimiza riscul de corupție. Banca Mondială transmite fondurile pentru a acoperi cheltuielile Ucrainei la o lună după ce acestea au fost efectuate, după ce a verificat că banii au ajuns la angajații guvernamentali, pensionari și alți beneficiari.

(sursa: Mediafax)

×