x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama a decretat stare de "catastrofă majoră” în statele New York şi Carolina de Nord

Barack Obama a decretat stare de "catastrofă majoră” în statele New York şi Carolina de Nord

de Marina Constantinoiu    |    31 Aug 2011   •   12:13
Barack Obama a decretat stare de "catastrofă majoră” în statele New York şi Carolina de Nord

Presedintele SUA, Barack Obama, a decretat starea de "catastrofa majora" in statele New York si Carolina de Nord, la trei zile dupa uraganul Irene, care a provocat moartea a 43 de persoane, informeaza AFP.

Decizia prezidentiala va permite deblocarea de fonduri federale pentru operatiunile de salvare si curatare din cele doua state grav afectate de uragan.

Echipele de salvatori continuau sa incerce marti sa ajunga la miile de americani izolati de inundatii in statele Vermont, New Jersey si New York, relateaza AFP.

In jurul localitatii Wilmington din Vermont, drumul principal este blocat de noroi. Si alte numeroase drumuri sunt blocate, dupa ce uraganul Irene a adus un volum de precipitatii echivalent cu cel din doua luni de ploi (21 centimetri), in mai putin de 24 de ore. "Problema este lipsa de acces", a declarat Dave Miller, comandantul operatiunilor de urgenta. Echipele continua sa scoata vehicule din apa si noroi, indepartand, concomitent, arborii cazuti pe drumurile publice, care au produs avarii retelelor electrice.

In numeroase locuri este necesar ca ajutoarele de urgenta sa fie distribuite locuitorilor cu ajutorul barcilor sau pe cale aeriana.

Situatia este asemanatoare in mai multe regiuni din statele New Jersey si New York, unde scoli si centre comunitare au fost transformate in adaposturi.

Potrivit datelor oficiale, cel putin 43 de persoane au murit in timpul trecerii uraganului Irene prin Statele Unite, dintre care sapte in New Jersey si sase in statul New York.

Secretarii pentru Securitate Interna Janet Napolitano si pentru Agricultura Tom Visack urmau ca marti sa efectueze vizite in Virginia si North Carolina, pentru a evalua pagubele.

×