x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama aprobă un ajutor de 7,5 miliarde de dolari pentru Pakistan

Barack Obama aprobă un ajutor de 7,5 miliarde de dolari pentru Pakistan

16 Oct 2009   •   00:00

Preşedintele SUA, Barack Obama, a promulgat legea care prevede acordarea unui ajutor de 7,5 miliarde de dolari Pakistanului, pe o perioadă de cinci ani, la 24 de ore după ce aleşii americani au dat asigurări că acest sprijin nu va afecta suveranitatea ţării, a anunţat Casa Albă, citată de AFP.



Această semnătură survine după mai multe zile de polemică pe tema acestui plan de asistenţă. Ministrul pakistanez al Afacerilor Externe, Shah Mehmood Qureshi, a sosit chiar marţi la Washington, pentru a exprima preocupările unei părţi a opiniei publice şi ale armatei pakistaneze, referitoare la faptul că ajutorul ar afecta suveranitatea ţării.

Temerile privind viitorul acestui ajutor s-au calmat, după ce senatorul John Kerry şi reprezentantul Howard Berman, care conduc cele două comisii de Afaceri Externe din Congresul american, i-au furnizat lui Qureshi un document prin care se dau asigurări că planul nu aducea atingere suveranităţii pakistaneze şi nu impunea condiţii. "Această lege este manifestarea tangibilă a largului sprijin american pentru Pakistan, aşa cum arată aprobarea sa unanimă de către cele două partide şi cele două Camere ale Congresului", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, într-un comunicat.

Gibbs a precizat că această lege se baza pe un angajament împărtăşit de cele două ţări, faţă de o îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă din Pakistan, o consolidare a democraţiei şi a statului de drept şi lupta contra extremiştilor care ameninţă atât Pakistanul, cât şi Statele Unite. Promulgarea acestei legi de către Obama a intervenit la câteva ore după o serie de atentate coordonate împotriva forţelor de poliţie pakistaneze, soldate joi cu 39 de morţi.

×
Subiecte în articol: externe