x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama respinge ideea unei monede unice internaţionale

Barack Obama respinge ideea unei monede unice internaţionale

25 Mar 2009   •   00:00

Preşedintele SUA, Barack Obama, şi înalţi responsabili americani în domeniul economiei au respins sugestiile făcute de ţări emergente, potrivit cărora dolarul nu mai este folosit ca principala monedă internaţională de rezervă, informează Reuters, citată de Agerpres.

'Nu cred că este nevoie de o monedă internaţională', a declarat Barack Obama, în cadrul unei conferinţe de presă televizate, adăugând că dolarul este 'extraordinar de puternic acum'. Puterea dolarului american reflectă creşterea încrederii în perspectivele SUA şi în măsurile luate de administraţia de la Washington pentru redresarea economiei şi a sistemului financiar, a afirmat Barcak Obama în cadrul conferinţei de presă, în legătură cu preocupările exprimate de oficiali chinezi faţă de puterea dolarului şi creşterea deficitului bugetar al SUA. 'Motivul pentru care dolarul este puternic acum este că investitorii consideră SUA cea mai puternică economie din lume, cu cel mai stabil sistem politic din lume', a precizat noul lider de la Casa Albă.

Fondul Monetar Internaţional a afirmat anterior că ideea unei monede unice internaţionale a determinat apariţia unor preocupări în legătură stabilitatea sistemului financiar global, după ce atât China, cât şi Rusia au cerut o revizuire a sistemului monetar internaţional. Guvernatorul Băncii Centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, a cerut luni o folosirea mai extinsă a Drepturilor Speciale de Tragere /DST/ care reprezintă active pentru păstrarea rezervelor internaţionale, fiind create de FMI în 1965 pentru suplimentarea rezervelor oficiale ale statelor membre. Valoarea DST este stabilită pe baza unui coş alcătuit din mai multe valute internaţionale. Afirmaţiile guvernatorului chinez survin după cele făcute de Rusia săptămâna trecută, potrivit cărora Moscova va înainta la reuniunea G20, ce va avea loc la Londra pe 2 aprilie, o propunere privind crearea unei noi monede internaţionale de rezervă. Rusia a anunţat că propunerea sa se bucură de sprijin larg în rândul altor ţări cu economii de piaţă emergente, între care Brazilia, India, China, Coreea de Sud şi Africa de Sud. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe