x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama: Statele Unite îşi extind prezenţa militară în Afganistan în perioada post-2016

Barack Obama: Statele Unite îşi extind prezenţa militară în Afganistan în perioada post-2016

15 Oct 2015   •   19:08
Barack Obama: Statele Unite îşi extind prezenţa militară în Afganistan în perioada post-2016

Statele Unite îşi vor extinde prezenţa militară în Afganistan în perioada post-2016, a anunţat joi preşedintele american Barack Obama, care a subliniat că misiunea soldaţilor americani este vitală pentru interesele de securitate naţională ale ţării sale, transmit Reuters, DPA şi AFP.

Liderul de la Casa Albă a afirmat că a luat decizia de a păstra în Afganistan 9.800 de militari americani în cea mai mare parte a anului viitor, iar după aceea 5.500 de militari ţinând cont de faptul că situaţia securităţii în ţara asiatică este 'încă fragilă şi în unele locuri există riscul de a se deteriora'.

Obama a subliniat că misiunea militarilor americani se va concentra pe pregătirea forţelor afgane şi pe operaţiuni antiteroriste, în contextul în care forţele afgane încă nu sunt suficient de solide pentru a asigura stabilitatea ţării. 'Nu susţin ideea unui război fără sfârşit. Totuşi, dată fiind miza din Afganistan, sunt ferm convins că trebuie să facem acest efort suplimentar', a explicat preşedintele SUA.

El a menţionat că pentru talibani trebuie să fie clar că singura modalitate de a se ajunge la retragerea completă a trupelor americane din Afganistan este găsirea unei soluţii durabile împreună cu guvernul afgan.

Mai multe ofensive recente ale talibanilor, precum cea de la Kunduz, au arătat că forţele afgane nu reuşesc încă să menţină singure teritoriile cucerite, în ciuda celor 60 de miliarde de dolari cheltuite de Washington de 14 ani pentru echiparea şi formarea lor.

Săptămâna trecută, generalul american John Campbell, comandantul misiunii NATO în Afganistan, s-a declarat deja favorabil unei modificări a calendarului retragerii forţelor americane.

Intervenţia militară declanşată după atentatele de la 11 septembrie 2001 în SUA s-a încheiat oficial la sfârşitul lui 2014. Cei circa 10.000 de militari încă prezenţi în Afganistan se concentrează pe operaţiunile antiterorism şi instruirea forţelor de securitate afgane.

Peste 2.300 de militari americani şi-au pierdut viaţa în Afganistan, peste 22.000 au fost răniţi, iar factura totală se ridică la 1.000 de miliarde de dolari. AGERPRES

×