Piata Manger din Betleem, teritoriu ocupat de Autoritatea Palestiniana, este impodobita cu un brad de 15 metri si ghirlande de Craciun. In apropiere este amplasata Biserica Nasterii Domnului, iar in jurul ei sunt o puzderie de magazine pline cu Mosi Craciuni si figurine religioase.
In aceasta perioada, autobuze incarcate de turisti crestini vin aici unul dupa altul, insa afacerile vanzatorilor de suveniruri din zona nu merg deloc atat de bine pe cat si-ar dori.
"Azi am avut vanzari de 4,13 dolari", spune Nabil Giacaman, de 27 de ani, proprietar al unui astfel de magazin. "Amplasarea magazinului meu este ideala, insa afacerile merg din ce in ce mai prost. Avem turisti, dar nu avem profit".
Situatia lui Nabil Giacaman este emblematica pentru afacerile legate de turismul religios din Cisiordania. Desi dintre cei 1,1 milioane de crestini care viziteaza locurile sfinte anual multi ajung si in Betleem, cei care profita cel mai mult de pe urma lor sunt agentiile de turism israeliene.
Autocarele care ajung la Biserica Nasterii Domnului apartin agentiilor de turism israeliene, iar dupa vizita la locul nasterii lui Iisus, turistii sunt urcati inapoi in autocare si revin in Ierusalim.
De altfel, turismul religios se dezvolta din ce in ce mai mult in Israel. "Ne orientam din ce in ce mai mult catre crestini", spune Oren Drori, secretar de stat al Ministerului Turismului din Israel, institutie in care s-a infiintat, de curand, un "Birou de afaceri religioase", care se ocupa de pelerini.
Ministerul a infiintat mai multe siteuri web dedicate pelerinilor si chiar si un canal pe YouTube unde turistii pot incarca filmele realizate in timpul vizitelor la locurile sfinte. Guvernul israelian ofera si excursii gratuite pentru demnitarii din America de Sud, Africa sau Europa pentru a genera interes pentru turismul religios.
Mai mult, in ultimii doi ani, Israelul a investit milioane de dolari in renovarea siturilor crestine de pe teritoriul acestei tari. Au fost create si unele noi, cum ar fi "Calea Evangheliei", un traseu care recreaza calatoriile lui Iisus in Ierusalim si Galileea.
Anul acesta, Israel a permis din nou accesul turistilor la raul Iordan, unde Iisus a fost botezat. De Craciun, cursele catre Biserica Nasterii Domnului, din Cisiordania, sunt gratuite. Ministerul Turismului organizeaza insa slujbe si apoi petreceri si in Ierusalim.
Toata aceasta campanie nemultumelste reprezentantii Autoritatii Palestiniene, care se vad vaduviti de profituri potentiale insemnate.
"Noi avem mai multe atractii, insa Israelul se foloseste de ele pentru a-si dezvolta turismul propriu, luand partea leului", spune ministrul de Turism al Autoritatii Palestiniene, Kholoud Daibes. Potrivit lui, Israelul se alege cu 90% din banii cheltuiti de pelerinii crestini.
"Ei promoveaza atractiile din Cisiordania de parca ar face parte din Israel", spune Daibes.
Si Autoritatea Palestiniana a investit serios in turismul din Betleem. Un hotel cu 1.000 de locuri a fost construit aici, anul trecut. De asemenea, este planuita o investitie de 20 de milioane de dolari a Bisericii Nasterii Domnului.
Palestinienii spun insa ca Israelul este avantajat de faptul ca are acces nelimitat in Cisiordania si controleaza si fortele de securitate de aici.
"Incearca sa ne fure turistii, dar nu pot fura si locul in sine", spune Ziad Bandak, consilierul presedintelui Mahmoud Abbas in relatia cu minoritatea crestina. "Nu poti sa te numesti pelerin si sa nu vizitezi Biserica Nasterii Domnului", spune el.
De altfel, proprietarii de magazine de suveniruri din Betleem au recurs la protestul lor, in aceasta problema. Figurinelor care infatiseaza scena nasterii Domnului li s-a adaugat un zid, care separa pruncul Iisus de Magi.
Oficialii israelieni spun, insa, ca strategia lor de a atrage mai multi pelerini este benefica atat pentru Israel, cat si pentru Cisiordania.
"Atunci cand ploua, ploua pentru toata lumea", spune Oren Drori said. "Exista, desigur, o competitie, dar este o competitie sanatoasa pentru afaceri". (D.R.)