x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Belarus intră în criză de cartofi

Belarus intră în criză de cartofi

07 Oct 2009   •   00:00

Belaruşii sunt lideri mondiali la consumul de cartofi. Anul acesta, însă, producţia de cartofi este extrem de proastă în Republica Belarus. Potrivit publicaţiei cehe Tyden, autoritarul preşedinte Aleksandr Lukaşenko ar putea avea probleme mari din cauza recoltei slabe: în cazul în care proviziile de cartofi se vor termina, peste Belarus s-ar putea abate "rebeliunea cartofului". În orice caz, astfel afirmă disidenţii belaruşi.



Nimic altceva nu-i va putea îndemna pe belaruşi să se ridice împotriva administraţiei lui Lukaşenko decât cartoful sau mai exact lipsa acestuia, scrie ziarul ceh. Anul acesta, din cauza primăverii reci şi a ploilor torenţiale din vară, recolta de cartofi este foarte proastă în Belarus, ceea ce a dus deja la majorarea cu 36 la sută a preţului la cartofi, precizează publicaţia menţionată.

Ultimul dictator european, după cum este catalogat Lukaşenko de presa occidentală, absolvent al Academiei Agricole şi fost preşedinte de colhoz /formă de muncă agricolă în colectiv, în fosta URSS/, se află acum în faţa unei probleme dificile. Importanţa strategică a cartofului este conştientizată chiar şi de guvernul belarus. Acesta asigură că va cumpăra respectivul produs de peste hotare şi că, în final, belaruşii vor avea suficienţi cartofi la masă.

De altfel, belaruşii recunosc că, pentru ei, cartoful este ca pâinea. Potrivit statisticilor Organizaţiei Naţiunilor Unite /ONU/, naţiunea belarusă nu are concurenţă în plan global în ceea ce priveşte consumul de cartofi: un belarus mănâncă într-un an circa 180 de kilograme de cartofi. Prin urmare, într-o singură zi, un singur belarus poate mânca câte o jumătate de kilogram de cartofi.

Bineînţeles, cartoful influenţează caracterul naţional, i-a explicat publicaţiei poloneze Gazeta Wyborcza filosoful belarus Valentin Akudovici. Timp de sute de ani, cartoful a fost mâncarea de bază pentru belaruşi. "Tocmai de aceea naţiunea belarusă este una chibzuită, sigură, nu se agită niciodată şi este extrem de calmă", şi-a exprimat convingerea filosoful belarus.

×
Subiecte în articol: externe