x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Berlusconi – lăsat la mâna justiţiei

Berlusconi – lăsat la mâna justiţiei

de Carmen Plesa    |    08 Oct 2009   •   00:00

Premierul italian Silvio Berlusconi a rămas fără imunitatea care îi permitea să nu se prezinte în faţa justiţiei, pentru procesele în care este cercetat.



Silvio Berlusconi va apărea în faţa justiţiei ca orice cetăţean de rând, după ce Curtea Constituţională italiană a decis în această seară că legea "Alfano", care îi asigura imunitatea "Cavalerului", a fost declarată neconstituţională.

Greu pentru puterea de la Roma este să "repare" decizia dată de judecători, pentru că ar fi nevoie de o lege constituţională şi o perioadă de aşteptare de un an, scrie La Repubblica.

Judecătorii au decis că legea "Alfano" (numită după ministrul Justiţiei din guvernul Berlusconi şi valabilă din iulie 2008) încalcă articolul 138 din Constituţia italalină (referitor la reviziurea legii fundamentale şi a legilor consituţionale) şi articolul 3 - referitor la egalitatea cetăţenilor în faţa justiţiei.

Pentru a "repara" decizia de azi a judecătorilor, guvernul italian ar trebui să recurgă la un proiect de lege care presupune o dublă lectură din partea fiecăreia dintre cele două Camere ale Parlamentului italian. De asemenea, decretul de lege ar avea nevoie de sprijinul majorităţii parlamentarilor, pentru a se evita un referendum confirmativ.

În concluzie: cel puţin un an de muncă din partea Parlamentului pe această temă. Dar judecătorii din Milano pot fi mult mai rapizi în darea unei sentinţe - lansează La Repubblica, făcând referire la procesele în care este acuzat Berlusconi.


CE-L AŞTEAPTĂ PE PREMIERUL ITALIAN?
Patru cazuri în care era cercetat Silvio Berlusconi au fost suspendate cu ajutorul legii "Alfano".
Iată pentru ce acuzaţii va ajunge premierul italian în faţa justiţiei:


CAZUL MILLS
Acuzat de corupţie în actele de justiţie. Potrivit acuzaţiei, Bersluconi ar fi "cumpărat" mărturia avocatului britanic David Mills


DREPTURI TV
Premierul este acuzat de fraudă fiscală deorece, potrivit acuzaţiilor, ar fi creat "fonduri negre" gestionând drepturile tv pentru Mediaset, trustul său media. S-au prescris falsul în bilanţ şi însuşire ilegală, din acest caz


MEDIATRADE - DETURNARE DE FONDURI
Parte din ancheta privind drepturile tv este şi acuzaţia că Berlusconi, împreună cu un asociat obscur, egipteanul Frank Agrama, ar fi deturnat fonduri


 "CUMPĂRAREA" DE SENATORI
Acuzaţia de a fi oferit diverse avantaje materiale senatorilor pentru a ajuta la căderea guvernului Prodi

×
Subiecte în articol: externe