x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanțul tsunamiului din Indonezia a ajuns la 281 iar peste 1000 de oameni sunt răniți

Bilanțul tsunamiului din Indonezia a ajuns la 281 iar peste 1000 de oameni sunt răniți

24 Dec 2018   •   22:00
Bilanțul tsunamiului din Indonezia a ajuns la 281 iar peste 1000 de oameni sunt răniți

Bilanţul în urma unui tsunami care a lovit Indonezia după o erupţie vulcanică a crescut la 281 de morţi şi peste 1.000 de răniţi, a anunţat luni Agenţia naţională de gestionare a catastrofelor, citată de dpa şi AFP.

"Numărul victimelor va continua să crească, la fel şi pagubele", a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho, precizând că 57 de persoane sunt date dispărute. Precedentul bilanţ indica 222 de morţi.

Sute de clădiri au fost distruse de tsunami, care a lovit coastele meridionale din Sumatra şi extremitatea occidentală a insulei Java sâmbătă în jurul orei locale 21.30 (14.30 GMT). Valul s-a stârnit după erupţia unui vulcan cunoscut sub numele de "copil" al legendarului Krakatoa, Anak Krakatoa.

Potrivit autorităţilor, tsunamiul probabil a fost declanşat de o maree înaltă din cauza fenomenului de Lună Nouă, conjugată cu o alunecare de teren submarină provocată de erupţia lui Anak Krakatoa, mică insulă vulcanică din strâmtoarea Sunda care separă Java şi Sumatra.

Echipe dotate cu excavatoare şi alte echipamente grele încercau luni să degajeze dărâmăturile în căutarea supravieţuitorilor.

Experţii au avertizat împotriva riscului producerii unor noi valuri ucigaşe din cauza activităţii vulcanice, în timp ce autorităţile consideră că bilanţul s-ar putea înrăutăţi.AGERPRES

×