x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biserica Ortodoxă rusă, criticată de Amnesty International pentru felul în care a "afurisit" trupa punk Pussy Riot (VIDEO)

Biserica Ortodoxă rusă, criticată de Amnesty International pentru felul în care a "afurisit" trupa punk Pussy Riot (VIDEO)

de Dan Radu    |    06 Apr 2012   •   15:34
Biserica Ortodoxă rusă, criticată de Amnesty International pentru felul în care a "afurisit" trupa punk Pussy Riot (VIDEO)

Inainte de alegerile prezidentiale din Rusia, grupul punk Pussy Riot, format din mai multe cantarete, intra in Catedrala Iisus Mantuitorul din Moscova si canta in fata altarului o piesa in al carei refren Fecioara Maria era chemata sa-l alunge pe Vladimir Putin din tara.

Trei punkeritele au fost date afara de oamenii de ordine si arestate ulterior pentru huliganism, riscand o pedeapsa maxima de sapte ani de puscarie.

Daca initial gestul punkeritelor a fost dezaprobat de opinia publica rusa, cantaretele au inceput acum sa castige simpatie, dupa ce reactia patriarhului Kirill si a autoritatilor la acest incident a fost considerata dispoportionata in raport cu faptele.

Cele trei sunt inca inchise, refuzandu-li-se cererea de a fi judecate in libertate. Rugat sa comenteze incidentul, patriarhul Kirill a declarat ca cele trei au infaptuit lucrarea satanei si merita pedeapsa cea mai aspra.

Raspunsul patriarhului a determinat grupul pentru protectia drepturilor omului Amnesty International sa critice Biserica Ortodoxa rusa pentru felul in care a gestionat acest incident, afirmand ca cele trei sunt "prizoniere de constiinta".

Amnesty International a calificat inchiderea punkeritelor drept "un raspuns nejustificat la o forma pasnica, chiar daca jignitoare, de exprimare a convingerilor politice", cerand eliberarea acestora.

Dupa acest incident, patriarhul Kirill a intrat si in atentia bloggerilor rusi, care au inceput sa dezvaluie detalii despre stilul sau extravagant de viata.

Povestile includ imbogatirea acestuia din contrabanda cu tigari, in anii '90, faptul ca poarta un ceas de peste 30.000 de dolari sau ca renovarea unui apartament de-al sau din centrul Moskovei a slabit structura de rezistenta a blocului respectiv.

Criticile majore se refera insa la sustinerea fatisa de catre Biserica Ortodoxa a candidaturii lui Vladimir Putin.

Un purtator de cuvant al Patriarhiei ruse a calificat drept "lipsit de etica" faptul ca viata personala a lui Kirill este luata in discutie. In comunicat se vorbea si de "atacurile unor forte straine la adresa Bisericii in timpul campaniei electorale, in spatele carora se ascund motivatii politice si anti-rusesti".

×
Subiecte în articol: pussy riot patriarhul kirill