x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boc şi reformele deraiază, „viermii nu cedează”

Boc şi reformele deraiază, „viermii nu cedează”

de Marina Constantinoiu    |    02 Feb 2012   •   21:00
Boc şi reformele deraiază, „viermii nu cedează”

Sansele ca premierul roman Emil Boc sa mai castige alegerile din noiembrie atarna de un fir de ata, dupa trei saptamani de proteste antiguvernamentale, crede agentia de presa Reuters, intr-un amplu comentariu despre situatia din Romania.

In plus, si Uniunea Europena se poate astepta ca in a doua tara ca nivel de saracie dintre membrii sai situatia sa ramana neschimbata.

Reducerile salariale dure si cresterea TVA au tinut capul de afis, dar esecul in a remedia probleme aflate in planul al doilea, precum lipsa de eficienta si birocratia din servicii si din administratie inseamna ca economia este inca sub potential, comenteaza Reuters.

Forumul Economic Mondial situeaza Romania pe locul 77 dintr-un total de 142 de tari in materie de competitivitate, in urma nu doar a oricarui membru al UE cu exceptia Greciei, dar in vecinatatea Rwandei, Panama-ului si Azerbaidjanului. Este pe locul 72 in topul Bancii Mondiale in materie de oportunitati de afa­ceri, in urma Kirgistanului, iar analistii cred ca reformele serioase sunt putin probabile inaintea alegerilor parlamentare din toamna, in ciuda promisiunilor facute Fondului Monetar International (FMI).

'Economia noastra este probabil cea mai slaba din UE', a declarat liderul USL, Victor Ponta, pentru Reuters. 'Suntem cei mai fragili in fata noilor furtuni care urmeaza', a mai spus el.

Mii de romani au iesit in strada in mai multe localitati din tara in ultima luna, pentru a cere demisia lui Boc si a presedintelui Traian Basescu, spunand ca s-au saturat de austeritate si de coruptia din randul politicienilor, reaminteste agentia Reuters in comentariul sau.

Centristul Boc, a carui cota de popularitate in sondaje este de sub 20%, spera ca economia sa se bazeze pe o crestere de 2,5 procente si ca votantii sa isi mai tempereze nemultumirea daca evita reformele nepopulare si foloseste ceva bani economisiti pentru a creste pensiile si salariile, crede Reuters. In multe privinte, Boc a facut o treaba remarcabila, adauga agentia de presa, care enumera cateva dintre meritele premierului. Printre acestea, impunerea unor reforme, inclusiv cresterea varstei de pensionare si usurarea conditiilor de angajare si de concediere din punctul de vedere al angajatorilor, dar acum se afla sub presiune din partea partidului sau PDL sa faca unele concesii, in zone precum ar fi salariile, remarca Reuters.

Politicile sale au ajutat la scaderea costurilor de finantare sub 7% pentru imprumuturile pe termen mediu de pana la 5 ani, iar leul a fost cea mai performanta moneda din regiune anul trecut.

Dar aceasta stabilitate este inselatoare. Leul s-a devalorizat cu putin peste 1%, iar datoria este cea mai mare din statele emergente, cu exceptia Ungariei, sustine Reuters in analiza sa. Dar 2% crestere nu vor ajuta tara al carei venit pe cap de locuitor este mai mic decat jumatate din media la nivel de UE sa-si micsoreze decalajul fata de Vestul Europei sau chiar fata de colegii fosti comunisti, apreciaza Reuters.

'Trebuie sa modernizam in­stitutiile pe care nu le-am moder­nizat, pe care nu le-am flexibilizat. Sunt prea costisitoare, sunt prea birocratice', a spus presedintele Traian Basescu intr-un discurs reamintit de Reuters.

Agentia remarca faptul ca USL a ramas unita mai mult timp decat apreciasera analistii si acum este bine plasata pentru a prelua puterea. De altfel, Reuters a realizat un amplu interviu cu Victor Ponta, despre dorinta opozitiei de convocare de alegeri anticipate, despre planurile sale privind reducerea treptata a TVA, la 20%, pana in 2016 si despre situatia din tara.

×
Subiecte în articol: externe