Fermierii britanici vor să-și vândă recoltele de grâu şi orz înainte de 30 octombrie, când Regatul Unit va ieși din Uniunea Europeană, pentru a evita posibilele greutăți care ar putea să apară pe piaţă din cauza unui Brexit fără acord, transmite Bloomberg. Marea Britanie ar putea înregistra în 2019 cea mai mare recoltă de orz din ultimii patru ani, iar prognozele la grâu sunt şi ele optimiste, potrivit Agriculture & Horticulture Development Board.
Producătorii englezi au vândut circa 63.000 de tone de orz cu livrare spot în prima săptămâniă din luna august, cea mai mare cantitate înregistrată după anul 2000, iar vânzările de grâu furajer au atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
Marea Britanie este unul din cei mai mari cultivatori de orz din Uniunea Europeană şi în mod tradiţional exportă aproximativ 15% din recolta sa spre producătorii de bere şi crescătorii de porci din blocul comunitar. Însă recolta din acest an ar putea să fie vizată de tarife vamale semnificative la importul în UE dacă nu se va ajunge la un acord înainte de Brexit iar unele soiuri de cereale ar putea să fie vizate de taxe de peste 90 de euro pe tonă.
Pentru a-şi vinde surplusul de cereale, Marea Britanie ar putea să se uite spre pieţele mai îndepărtate, cum sunt cele din Africa de Nord. Acest lucru s-a mai întâmplat în trecut atunci când Marea Britanie a avut recolte consistente însă în mod tradiţional pieţele din Nordul Africii sunt aprovizionate cu cereale din Franţa şi bazinul Mării Negre.