x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit în impas: Marea Britanie transmite că nu va deveni un stat-vasal al UE

Brexit în impas: Marea Britanie transmite că nu va deveni un stat-vasal al UE

06 Sep 2020   •   21:00
Brexit în impas: Marea Britanie transmite că nu va deveni un stat-vasal al UE
Sursa foto: observator.tv

Tratativele post-Brexit stagnează între Regatul Unit și Uniunea Europeană. Negociatorul britanic, David Frost, spune că țara sa nu va deveni un stat vasal al blocului comunitar, scrie AFP.

"Nu vom fi un stat-vasal. Nu vom accepta clauze care oferă U) controlul asupra monedei noastre sau asupra felului în care ne organizăm lucrurile aici, în Regatul Unit, iar aceasta nu ar trebui să fie subiect de polemică. Aceasta înseamnă să fii o ţară independentă, pentru aceasta a votat poporul britanic şi aceasta vom avea la sfârşitul anului, indiferent în ce fel", spune Frost.

Înaintea celei de-a opta şi ultimei sesiuni de negocieri cu UE, care va începe săptămâna viitoare, el precizează că Marea Britanie "nu va face concesii în ceea ce priveşte principiul fundamental de a avea controlul asupra propriilor sale legi".

Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie 2020, după aproape patru ani de la un referendum istoric care a pus capăt celor aproape 50 de ani de apartenenţă la UE.

Cele două părți încearcă să ajungă la un acord cu privire la viitoarea lor relaţie, până la sfârşitul anului, existând temerea că, dacă acest lucru nu va fi posibil, după 31 decembrie 2020 se va intra în scenariul unui Brexit dur. David Frost a insistat însă că executivul de la Londra nu se teme de acest lucu.

"Dacă nu ajungem la un acord care să reglementeze relaţiile comerciale, aşa cum îl avem pe cel cu Canada, foarte bine", a afirmat negociatorul.

În lipsa unui acord până la 31 decembrie, singurele reguli care se vor aplica în privinţa relaţiilor comerciale între parteneri vor fi cele ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMS). 

×
Subiecte în articol: brexit Marea Britanie david frost ue