x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: Michel Barnier propune Londrei posibilitatea ieşirii unilaterale din mecanismul de ''backstop''

Brexit: Michel Barnier propune Londrei posibilitatea ieşirii unilaterale din mecanismul de ''backstop''

08 Mar 2019   •   20:00
Brexit: Michel Barnier propune Londrei posibilitatea ieşirii unilaterale din mecanismul de ''backstop''

Negociatorul şef al Uniunii Europene în dosarul Brexit, Michel Barnier, a anunţat vineri că Bruxelles-ul este dispus să ofere Regatului Unit posibilitatea unei ieşiri unilaterale din mecanismul de ''backstop'' privind frontiera nord-irlandeză de care depinde aprobarea acordului privind Brexitul în parlamentul britanic, relatează agenţiile Reuters şi dpa. 

''Uniunea Europeană se angajează să ofere Regatului Unit opţiunea ieşirii unilaterale din uniunea vamală, dar să fie menţinute celelalte elemente ale backstop-ului pentru a evita o frontieră dură'' între Irlanda şi Irlanda de Nord, a scris Barnier pe Twitter după o reuniune cu ambasadorii celor 27 de state ale UE, fără cel britanic. ''Regatul Unit nu va fi forţat să rămână în uniunea vamală împotriva voinţei sale'', a completat el.

Anunţul său survine în timp ce premierul britanic Theresa May încearcă să obţină din partea liderilor europeni o revizuire a mecanismului de ''backstop'' astfel încât să-i dea acestuia o formă acceptabilă pentru deputaţii britanici, care se vor pronunţa din nou marţi prin vot asupra acordului privind Brexitul, respins în urma votului din ianuarie. Numeroşi parlamentari britanici se tem că, aşa cum este formulată clauza de ''backstop'' în acordul pe care l-au respins, ea riscă să menţină Regatul Unit pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană.

Dacă acordul pică marţi la vot, miercuri Theresa May va cere Camerei Comunelor să voteze ieşirea din UE fără un acord pe 29 martie. Dacă deputaţii resping şi această variantă, joi ar urma un vot pentru o amânare a Brexitului, care în opinia şefei executivului britanic nu ar trebui să depăşească sfârşitul lunii iunie. O eventuală amânare a Brexitului are însă nevoie şi de acordul liderilor europeni.

''UE va continua să lucreze intens în zilele următoare pentru ca Regatul Unit să iasă din UE cu un acord'', a mai promis Barnier în mesajul său, transmis după ce negociatorii europeni şi britanici au avut vineri noi discuţii, ce vor continua pe parcursul weekend-ului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit backstop londra