x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: Regatul Unit vrea să ajungă la o înțelegere privind pescuitul

Brexit: Regatul Unit vrea să ajungă la o înțelegere privind pescuitul

09 Noi 2020   •   11:23
Brexit: Regatul Unit vrea să ajungă la o înțelegere privind pescuitul

Guvernul britanic se arată deschis la un compromis în privința pescuitului cu UE, fapt ce reprezintă un pas important pentru ajungerea la un acord privind relațiile lor comerciale, scrie Reuters.

''Încă există diferenţe, mai sunt unele obstacole de depăşit. Dar cred că există bunăvoinţă de ambele părţi pentru ca lucrurile să avanseze.

''În privinţa pescuitului, am fost mereu deschişi pentru a avea o abordare rezonabilă, analizând potenţiale acorduri care s-ar putea întinde pe doi-trei ani, de exemplu'.

Problema va fi cum vor arăta acordurile de împărţire, cât de mult acces vom permite în apele celeilalte părţi şi aceasta este, evident, o discuţie care va avea loc în fiecare an, dar poate exista de asemenea un acord de parteneriat care stabileşte regulile de bază cu privire la modul cum vom lucra în acest domeniu'', a spus George Eustice, ministrul britanic al Mediului.

Negocierile privind încheierea unui acord înainte de 31 decembrie 2020, când se termină perioada de tranziție a ieșirii Regatului Unit din UE, se aflau în impas de multă vreme, mai ales din cauza pescuitului și a ajutoarelor de stat pentru companii. 

Schimburile comerciale dintre cele două state se ridică la 1.000 de miliarde de dolari anual. 

În situația în care nu se ajunge la o înțelegere, după data de 1 ianuarie 2021 relațiile dintre Marea Britanie și UE se vor supune normelor Organizației Mondiale a Comerțului. 

 

×
Subiecte în articol: brexit Marea Britanie ue pescuit