x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bronislaw Komorowski este noul preşedinte al Poloniei

Bronislaw Komorowski este noul preşedinte al Poloniei

05 Iul 2010   •   00:00

Liberalul Bronislaw Komorowski l-a învins în alegerile de duminică pe contracandidatul său conservator, Jaroslaw Kaczynski, obţinând 52,63 la sută din voturi la al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor, conform rezultatelor anunţate după numărarea a 95 la sută din voturi.



Preşedintele Comisiei Electorale Naţionale, Stefan Jaworski, a afirmat că, potrivit rezultatelor parţiale, Kaczynski a obţinut 47,37 la sută din voturi, iar rata de participare la vot a fost de 55,29 la sută. El a precizat că rezultatele definitive ale scrutinului de duminică vor fi anunţate luni după-amiază.

Kaczynski l-a felicitat pe contracandidatul său încă de duminică seara, imediat după anunţarea rezultatelor sondajelor realizate la ieşirea de la urne. "Îl felicit pe învingător. Îl felicit pe Bronislaw Komorowski", a spus acesta, citat de Mediafax.

Un rezultat parţial anunţat în cursul nopţii îl indica însă drept câştigător al alegerilor pe conservatorul Jaroslaw Kaczynski. "Divizările sunt un element inseparabil al democraţiei", a afirmat Komorowski, adăugând că "sunt multe de făcut pentru ca aceste divizări să nu împiedice cooperarea, să nu fie un obstacol în calea construirii înţelegerii naţionale". "Alegătorii ostili lui Kaczynski sunt cei care au decis rezultatul, iar printre ei se numără mulţi alegători de stânga", a afirmat sociologul Edmund Wnuk-Lipinski. Conform sondajelor, circa 70 la sută dintre alegătorii candidatului social-democrat Grzegorz Napieralski, clasat pe locul al treilea în primul tur de scrutin, au votat pentru candidatul liberal în cel de-al doilea tur.

Alegerile prezidenţiale anticipate au fost convocate după moartea preşedintelui Lech Kaczynski, într-un accident aviatic produs în data de 10 aprilie în Rusia.

















×
Subiecte în articol: externe