x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bruxelles: Un nou tratat bugetar european a fost adoptat de 25 de state UE

Bruxelles: Un nou tratat bugetar european a fost adoptat de 25 de state UE

30 Ian 2012   •   22:12
Bruxelles: Un nou tratat bugetar european a fost adoptat de 25 de state UE

Statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Marea Britanie si Cehia, au adoptat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Acordul de principiu din cadul summitului liderilor europeni la Bruxelles a fost posibil datorita unui compromis la care au ajuns Polonia si Franta cu privire la subiectul formatului summitelor zonei euro.
Aceasta problema a constituit un subiect de dispute de cateva saptamani. Polonia, sustinuta de cateva tari din Europa de Est, insista ca statele care nu utilizeaza inca moneda comuna sa poata participa in continuare la summiturile zonei euro. Parisul refuza ca aceasta prezenta sa devina sistematica. A fost gasita o formula de compromis intre cele doua variante.

Traian Basescu a declarat, dupa lucrarile informale ale Consiliului European, ca s-a stabilit ca statele non-euro sa participe la reuniunile oficiale ale zonei euro ori de cate ori se discuta despre piata unica, competitivitate sau modificarile de strategie ale Zonei Euro.

Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la inceputul lunii martie si se va aplica de indata de 12 state l-au ratificat.

Dupa Marea Britanie, Cehia a devenit luni seara al doilea stat UE care refuza sa adere.Cehia a invocat "motive constitutionale" si dificultati de a-l ratifica, conform presedintelui francez Nicolas Sarkozy care s-a aratat surprins de aceasta schimbare de atitudine a Cehiei care in decembrie sustinea proiectul.

Pactul prevede ca statele semnatare sa mentina bugete echilibrate si un deficit structural care sa nu depaseasca 0,5 la suta din PIB. Fiecare stat va trebui sa instituie un mecanism de corectie care se va declansa automat in caz de deparaj in raport cu acest obiectiv.

In caz de depasire a limitei de 3 la suta din PIB a deficitelor publice anuale, statele vor fi expuse unor sanctiuni cvasi-automate.

Initial pactul prevedea obligativitatea includerii acestuia in constitutiile tarilor semnatare, totusi ca o concesie din partea Germaniei, pentru eliminarea dificultatilor intampinate in cadrul negocierilor, s-a adoptat varianta de text in care aceast demers are rangul unei recomandari.

Liderii UE au mai ajuns la un acord privind Mecanismul European de Stabilitate, care va dispounde de fonduri in valoare de 500 de miliarde de euro si va intra in vigoare de la 1 iulie, cu un an mai devreme decat era planuit initial.
Germania, principalul susín[tor al bugetului UE, a rezistat presiunilor si a refuzat sa mareasca plafonul de 500 de miliarde pentru Mecanismul care va avea rolul de a asigura fonduri de urgenta pentru statele care risca sa intre in incapacitate de plata.

Mediafax

×