x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Budapesta merge mai departe

Budapesta merge mai departe

de Anca Aldea    |    04 Ian 2011   •   19:00
Budapesta merge mai departe
Sursa foto: Eric Piermont/AFP/Mediafax

145039-afp-eric-piermont-000-par3659437.jpgBudapesta nu se lasă intimidată de presiuni interne şi externe, motiv pentru care nu va aduce nici o modificare la controversata lege a presei, in­trată în vigoare la 1 ianuarie 2011. „Nu trebuie modificată o lege ungară doar pentru că ea este vizată de cri­ti­ci străine”, a declarat ieri-dimineaţă se­cretarul de stat pentru comunica­re, Zoltan Kovacs, la postul naţional de radio MR, citat de Mediafax.

La câteva zile după ce a preluat pre­şedinţia Uniunii Europene, Un­ga­ria îşi etalează ambiţiile, invi­tându-şi vecinii să observe mai întâi „cum func­ţionează această lege” şi apoi să o comenteze. „Nu avem nici o în­doia­lă că ea va fi la înălţimea în­cer­­că­­rilor”, a spus Kovacs, subli­niind că Budapesta urmează să răspundă astăzi sau mâine criticilor Bruxellesu­lui, după ce traducerea legii în engleză nu este încă finalizată. Oficialul sus­ţi­ne că presiunile şi criticile din ul­ti­me­le zile reprezintă, de fapt, „un pretext pentru a ataca deciziile Guvernului din ultimele şapte luni”.

Unul dintre cei mai acerbi critici ai Ungariei s-a dovedit Franţa, care ieri-dimineaţă a cerut, prin vocea pur­­tătorului de cuvânt al Guvernului fra­ncez, Francois Baroin, modifica­rea textului de lege, considerat „in­com­patibil cu aplicarea unei idei pri­vind libertatea presei, validată de toa­te tratatele europene”. Pe de altă par­te, ministrul de Externe luxembur­ghez, Jean Asselborn, a ajuns chiar să se întrebe dacă Ungaria este demnă să prezideze Uniunea Europeană, scrie cotidianul spaniol El Pais, citat de Agerpres. „Preşedinţia ungară a UE a început cu stângul. Ungaria s-a ales luni cu două admonestări din par­tea Bruxellesului privind noua le­ge a presei, dar şi aşa-numita «taxă ex­cep­ţională» care vizează cu pre­că­dere societăţile străine mul­ti­na­ţio­nale. Ceea ce nu este deloc bine nici pentru Budapesta, nici pentru Uniu­nea Europeană, şi lucru pe care Berlinul deja îl avertizase pe tema îngrădirii libertăţii de expresie şi a fiscalităţii”, aminteşte El Pais, pre­luat de Agerpres.

Intrată în vigoare la 1 ianuarie, noua lege ungară a presei prevede amenzi care pot ajunge la 730.000 de euro pentru posturile de radio­televi­ziune care „aduc atingere in­te­resului public, ordinii publice şi mo­ra­lei” sau prezintă „informaţii par­ţiale”. Criticii spun că în textul legii nu sunt definite foarte clar aceste concepte şi că noile măsuri îi vor constrânge pe jurnalişti să îşi dezvăluie sursele pe probleme legate de securitatea naţională.

×
Subiecte în articol: externe