x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria va apela curând la sprijinul FMI

Bulgaria va apela curând la sprijinul FMI

25 Mar 2009   •   00:00

Urmând exemplul vecinei sale, România, Bulgaria va apela în curând la un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional, conform unui raport dat publicităţii de agenţia Capital Economics din Londra, transmite Novinite, citată de Agerpres.

Bulgaria este nevoită să ceară ajutorul FMI după colapsul exporturilor şi reducerea investiţiilor, susţine Capital Economics. Fondul Monetar Internaţional va acorda României un împrumut de 12,95 miliarde euro, Uniunea Europeană - cinci miliarde euro, Banca Mondială - 1,5 miliarde euro, iar circa un miliard de euro va reprezenta finanţarea de alte instituţii financiare internaţionale.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional a lăudat politica prudentă adoptată de autorităţile din Bulgaria în ultimii ani, dar a avertizat că dependenţa ţării de capitalul străin a sporit vulnerabilitatea Bulgariei, iar boom-ul se apropie de sfârşit. Acestea sunt concluziile raportului FMI, după ultima rundă de discuţii între reprezentanţii Bulgariei şi cei ai Fondului. Conducerea FMI a lăudat Bulgaria pentru că are o balanţă de plăţi puternică în sectorul public, inclusiv rezerve valutare importante, o datorie publică scăzută şi un cont substanţial de rezerve financiare. De asemenea, în sistemul bancar din Bulgaria există suficiente măsuri de protecţie în faţa crizei. FMI arată, însă, că 'majorarea PIB va încetini puternic din cauza scăderii activităţii economice în ţările partenere şi a influxului modest de capital'. 'Bulgaria a fost lovită de criza financiară mondială, cu semne clare că influxul de capital care a dus la boom se apropie de sfârşit iar economia reală încetineşte. În plus, deoarece predomină riscurile negative, autorităţile au fost sfătuite să urmărească cu atenţie evenimentele şi să-şi adapteze politicile', se arată în raportul Fondului.
De asemenea, conducerea FMI consideră că rata efectivă de schimb a monedei naţionale din Bulgaria este 'puţin supraevaluată'. Sofia a fost încurajată să evite 'orice erodare suplimentare a competitivităţii internaţionale dacă creşterile salariale vor depăşi câştigurile din productivitate'. FMI crede că cea mai importantă provocare pentru Bulgaria este menţinerea încrederii în sistemul bancar şi în moneda naţională. 'În timp ce sistemul bancar rămâne bine capitalizat, cu lichidităţi şi extrem de profitabil, o recesiune severă ar putea cauza creşterea împrumuturilor neperformante şi erodarea capitalului bancar', se arată în raportul FMI.
Instituţia financiară internaţională laudă angajamentul Bulgariei de a menţine politicile fiscale prudente şi intenţia de a menţine un surplus fiscal de doi la sută din PIB în 2009. Dacă sporirea economică va fi mai lentă decât se aşteaptă autorităţile, reducerea cheltuielilor suplimentare va fi necesară pentru a obţine surplusul bugetar. Decizia autorităţilor de a restricţiona cheltuielile publice la 90 la sută din suma bugetată este un instrument efectiv pe termen scurt. FMI cere mai multe reforme structurale pentru redresarea economică rapidă şi realizarea convergenţei cu Uniunea Europeană. FMI consideră binevenite recentele reforme din domeniul educaţiei şi forţei de muncă pentru a mări productivitatea, şi progresele făcute în reducerea obligaţiilor administrative pentru afaceri. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe bulgaria