x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CA LA GHICITOARE - Învingătorul din glob

CA LA GHICITOARE - Învingătorul din glob

29 Oct 2008   •   00:00

“Cele 13 chei ale Casei Albe”, un sistem matematic alcătuit în baza unei analize statistice a alegerilor prezidenţiale din SUA în perioada 1860-1980, poate permite prezicerea cu mare exactitate a câştigătorului luptei electorale pentru Preşedinţie. Cel puţin asta susţine co-inventatorul acestui sistem, Allan Lichtman, profesor de istorie la Universitatea Americană, citat de AFP, preluată de Agerpres.



Acest sistem de calcul al prezumtivului câştigător în alegeri face obiectul unui material publicat în Analele Academiei Americane de ştiinţă (PNAS), dar şi al unei cărţi publicate în 1990, iar conform acestui sistem, câştigătorul acestei ultime campanii electorale va fi democratul Barack Obama.

Acest sistem de predicţie inventat în 1981 de Lichtman alături de matematicianul rus Volodia Keilis-Borok cuprinde 13 variabile sau “chei” ce pot căpăta valori pozitive sau negative. Partidul aflat la putere nu trebuie să adune mai mult de cinci astfel de chei sau variabile negative pentru a avea şanse să se menţină la putere.

CORELATE CU SITUAŢIA MONDIALĂ
Cele 13 chei ţin cont de situaţia economică atât internă, cât şi internaţională de existenţa eventualelor frământări sociale şi de eventualele scandaluri legate de preşedintele în funcţie în momentul aplicării sale. Această formulă de prezicere a câştigătorului în alegeri nu ţine cont de rezultatele înregistrate în sondajele de opinie, de strategiile electorale alese de candidaţi sau de rezultatele dezbaterilor directe dintre aceştia.

“Faptul că Barack Obama este un candidat de culoare poate introduce un element de incertitudine în aplicarea acestei formule, însă insuficient pentru ca formula noastră să dea greş”, a estimat istoricul american.

×
Subiecte în articol: externe