x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ”Câinii de atac” - Confruntarea dintre candidaţii la funcţia de vicepreşedinte al SUA

”Câinii de atac” - Confruntarea dintre candidaţii la funcţia de vicepreşedinte al SUA

de Mihaela Biliovschi    |    10 Oct 2012   •   19:46
”Câinii de atac” - Confruntarea dintre candidaţii la funcţia de vicepreşedinte al SUA
Corespondenţă de la Washington, D.C.
Confruntarea dintre candidaţii la vicepreşedinţia SUA este, în general, lipsită de importanţă. Dar în această joi lucrurile vor sta altfel pentru că dezbaterea se anunţă să fie una brutală, cu mize extrem de mari în joc. Democratul Joe Biden, 69, actual vicepreşedinte al Americii, îl va întâlni pe Paul Ryan, 42, congresman în Camera Reprezentanţilor de 14 ani.

Biden va fi pus la încercare
Misiunea lui Joe Biden va fi să recupereze ceea ce şeful său, Barack Obama, a pierdut în dezbaterea precedentă. După confruntarea de săptămâna trecută, democratul Obama a pierdut avantajul de 3% pe care îl avea în faţa lui Romney, iar republicanul a înregistrat câteva procente în plus în rândul electoratului. 

De obicei vicepreşedinţii sunt instruiţi să apară modest în timpul dezbaterii, pentru a nu surclasa preşedinţii în ochii alegătorilor. Ei sunt consideraţi ”câinii de atac” ai candidaţilor la Preşedinţie, pentru că vor avea liber la atacuri personale şi mai puţin ortodoxe în timpul confruntării. 

Aproape-austeritatea

Paul Ryan, republicanul chipeş dar dur când e vorba de responsabilitatea fiscală a ţării, va face tot posibilul să menţină avantajul câştigat de partenerul său, Mitt Romney, săptămâna trecută. Aparent, misiunea lui Ryan e uşoară. Însă Biden îl va ataca mai mult ca sigur în domeniul asistaţilor social. Peste 47 milioane de americani primesc bonuri pentru alimente, iar planul bugetar introdus de Ryan în Congres prevede reducerea cheltuielilor pe ajutoarele sociale. Este doar un punct din planul lui Ryan. Acesta are de gând să reducă dimensiunea Guvernului şi a cheltuielilor anuale, reducerea împrumuturilor externe şi diminuarea datoriilor. Pe scurt, un început de plan de austeritate.

Avantaj sau bagaj
Joe Biden a fost ales în 2007 să candideze alături de Obama pentru faptul că aducea cu sine experienţa politică pe care preşedintele nu avusese timp să o construiască. Cunoscut expert în politica externă, Biden a fost primit bine de către electorat în 2008. Numai că, la puţin timp de la re-apariţia sa pe scena alegerilor naţionale, Biden s-a înscris într-un maraton de gafe atât de mari încât a lăsat pe toată lumea uimită.

Timp de patru ani, Biden s-a compromis atât de mult încât nu mai este luat în serios. El a devenind subiect de caricaturi, fiind numit ”unchiul nebun al fiecărei familii.”

Gafe gogonate
Gafele lui Biden sunt foarte diverse. Unele sunt trecătoare, precum cea în care vicepreşedintele nostru ţinea un moment de reculegere la Casa Albă la moartea mamei premierului irlandez, ca mai târziu să i se spună că femeia e încă pe lumea asta. O altă gafă de acest gen a fost când Biden i-a cerut unui senator de-ai lui să se ridice în picioare să primească aplauzele mulţimii. Câteva secunde mai târziu, văzând că senatorul nu se ridică de pe scaun, Biden a realizat: omul era invalid în scaun cu rotile.

Dar Biden a gafat şi în stil mare, punând democraţii pe jar pentru a controla daunele provocate. Cu două săptămâni înainte de alegerile din 2008, Biden anunţa unui grup de finanţatori privaţi că America va trece printr-o ”criză creată” intenţionat pentru a-l testa pe Obama ca preşedinte, intuind către lipsa de experienţă politică a şefului de stat.

Plagiat
Biden a mai candidat la vicepreşedinţia Americii de două ori. Prima dată, în 1987, el a trebuit să renunţe la cursa electorală în urma dezvăluirilor din media cum că plagiase. Biden ”împrumutase” pasaje întregi din discursurile altor politicieni fără a le menţiona numele.

Întotdeauna în exerciţiul auto-promovării, Biden a încercat să convingă că a promovat şcoala de avocatură între primii 50% dintre studenţi.  Documentele şcolii însă au arătat că Biden a terminat şcoala între ultimii 10 din totalul de 85 de studenţi.

Fie pentru a-i monitoriza gafele vicepreşedintelui Biden, fie pentru a urmări disputa electorală între doi oameni cum nu se poate mai diferiţi, americanii vor deschide televizoarele – şi laptopurile pe live streaming - şi vor urmări dezbaterea ca pe un reality-show de calitatea întâi. Democraţii cu mult suspans, republicanii cu multe speranţe.

×
Subiecte în articol: alegeri SUA Joe Biden Paul Ryan