x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Canada renunţă la angajamentul de a reduce nivelul poluării

Canada renunţă la angajamentul de a reduce nivelul poluării

13 Dec 2011   •   11:57
Canada renunţă la angajamentul de a reduce nivelul poluării

Canada se va retrage oficial din Protocolul de la Kyoto, pentru a evita costurile uriase pe care respectarea angajamentelor le-ar presupune, a anuntat ministrul canadian al mediului, Peter Kent. Protocolul de la Kyoto este un acord ratificat de 191 de state, 37 dintre ele, printre care si Candada luandu-si angajamentul de a reduce nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera cu 5,2% fata de nivelul la care erau in 1990 pana in 2012.

Peter Kent a declarat ca protocolul "nu reprezinta o cale de progres pentru Canada".

"Protocolul de la Kyoto este de domeniul trecutului pentru Canada, de aceea invocam dreptul nostru legal de a ne retrage", a spus el, adaugand ca va informa si ONU de aceasta decizie.

Peter Kent a afirmat ca respectarea acordurilor ar costa Canada 13,6 miliarde de dolari canadieni (10,3 miliarde de euro). "Acest lucru inseamna 1.600 de dolari pentru fiecare familie din Canada", a spus Kent.

Kent a adaugat ca si daca tara sa ar respecta acordurile, acest lucru ar fi inutil, dat fiind ca principalii poluatori ai planetei, SUA si China nu au ratificat acordul de la Kyoto.

Anuntul Canadei a starnit o prima reactie chiar din partea Chinei, ministerul de externe chinez emitand un comunicat in care se arata ca decizia Canadei este "regretabila si submineaza eforturile comunitatii internationale".

Nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera a crescut in Canada cu o treime in ultimii patru ani fata de nivelul la care erau in 1990. (D.R.)

×