x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Când e vorba de economie, nu e timp de pierdut

Când e vorba de economie, nu e timp de pierdut

de Sînziana Stancu    |    30 Ian 2009   •   00:00
Când e vorba de economie, nu e timp de pierdut

În ciuda opoziţiei republicane, planul de relansare economică al noului preşedinte american, Barack Obama, a trecut de Camera Reprezentanţilor. Cu alte cuvinte, a trecut de primul hop.



Nici măcar un republican nu a votat pentru planul preşedintelui pentru relansarea economiei americane lovite de criza financiară, în ciuda faptului că Obama se implicase, miercuri, personal, în a-i convinge pe deputaţii şi senatorii opoziţiei să îi promoveze proiectul, care este esenţa agendei lui prezidenţiale. Planul în valoare de 825 de miliarde de dolari a trecut de Camera Reprezentanţilor, iar în luna februarie, când se aşteaptă şi votul în Senat, valoarea proiectului ar putea trece de 900 de miliarde de dolari. Cu toate că republicanii i-ar putea pune beţe-n roate şi în data de 16 februarie, când este programat votul, Obama nu-şi face probleme, deoarece dispune de majoritatea democrată în ambele camere. El ar fi vrut, mai mult simbolic, să obţină acordul măcar al unei părţi a opoziţiei, pentru a avea cât mai mult sprijin politic posibil, pentru un plan a cărui reuşită nu este garantată, comentează presa americană. Proiectul pare promiţător, mai ales că ar urma să genereze aproximativ 4 milioane de locuri de muncă. "Atunci când vine vorba despre refacerea economiei noastre, nu este timp de pierdut!",  a fost unul din îndemnurile cu care Obama a încercat să-i convingă pe sceptici.

SEXUL, REVERSUL MEDALIEI
Planul are însă şi dezavantaje. Refuzul republicanilor s-a bazat pe o "grea moştenire" pe care aplicarea planului ar lăsa-o generaţiilor viitoare, mai ales dacă proiectul nu va reuşi. Republicanii au invocat, în primul rând, creşterea deficitului bugetar, care ar putea depăşi valoarea de 1.000 de miliarde de dolari, în care nu este inclusă valoarea planului de relansare. Obama este însă conştient de acest lucru, el recunoscând, în spatele uşilor închise, că "posteritatea ar putea să-l judece pentru ceea ce i-ar putea lăsa". Potrivit "The Washington Times", o adevărată furtună s-a iscat în tabăra republicană, când democraţii au inclus în plan şi un ajutor pentru "planificarea familială". Era vorba, între altele, şi despre aproximativ 200 de milioane de dolari, care ar fi fost investite în prezervative, destinate populaţiei sărace, în încercarea de a reduce astfel riscul înmulţirii populaţiei şi transmiterii bolilor venerice, care fac o adevărată pagubă în bugetul statului. Până la urmă, l-au convins pe Obama să renunţe la acest "stimulent", care, după părerea lor, nu ar fi avut nici în clin, nici în mânecă cu relansarea economică. Ei i-au cerut însă mai mulţi bani pentru companii, şi mai puţini pentru guvernele locale, şi alte proiecte care, cel mult, ar fi dus la o creştere economică pe termen scurt.


La bani mărunţi

Au mai fost alocate 275 de miliarde de dolari pentru reducerea impozitelor, 550 de miliarde pentru refacerea infrastructurii, pentru ajutoarele de stat şi extinderea ajutorului de şomaj şi pentru unele programe medicale.
Nu în ultimul rând, Obama a promis că va deschide un nou site, recovery.gov – unde "fiecare american va putea să vadă cum şi unde se cheltuiesc dolarii contribuabililor".

×
Subiecte în articol: externe