x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cantarea Venezuelei - Mania nationalizarii

Cantarea Venezuelei - Mania nationalizarii

de Delia Zahareanu    |    10 Ian 2007   •   00:00
Cantarea Venezuelei -  Mania nationalizarii
Chavez vrea inapoi sectoarele strategice
Ca sa nu-si dezamageasca sustinatorii, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a anuntat ca va readuce la stat toate companiile strategice din tara.

"Tot ce a fost privatizat sa fie nationalizat!", a rostit cu aplomb presedintele socialist Hugo Chavez luni, ca introducere la planul sau de a privatiza toate companiile din sectoarele strategice, precum energia sau telecomunicatiile. Entuziasmul reformator al socialistului Chavez este bazat pe doua principii: realizarea socialismului complet in Venezuela, un lucru pe care "nimeni nu-l mai poate opri", dupa cum el insusi s-a exprimat, si pe ideea ca "natiunea trebuie sa-si recupereze dreptul de a detine sectoarele strategice".

NODUL AMERICAN. Chavez vizeaza direct companii detinute de firme americane in Venezuela. Associated Press noteaza ca nationalizarea sectoarelor strategice vizeaza firme ca Electricidad de Caracas, detinuta de AES Corp., o companie americana din Virginia, sau C.A. Nacional Telefonos de Venezuela (CANTV), considerata cea mai mare companie din tara care a fost vanduta unei firme straine, fiind si singura cotata pe bursa. Ca urmare a anuntului lui Chavez, actiunile CANTV au scazut cu 14,2 indici la bursa din New York, un record pentru cotatiile firmei. Iar declaratiile lui Chavez au determinat oficialii Bursei newyorkeze sa nu anunte un termen la care vor fi reluate tranzactiile cu actiunile CANTV.

Reprezentantii firmei de telecomunicatii au anuntat ca "nici un reprezentant al guvernului nu a comunicat cu compania", mai relateaza Associated Press. Modelul dupa care se ghideaza Chavez este cel al lui Fidel Castro, care a nationalizat intreaga economie a Cubei. Presedintele venezuelean a promis o "revolutie continua", afirmand ca "faza de 80 de ani a tranzitiei se termina si intram intr-o noua era: planul national Simon Bolivar, socialismul Bolivarian".

×
Subiecte în articol: externe chavez